п

Храм - це місце, де людина готує себе до вічності. Як повідомив "УНІАН-Релігії" прес-секретар предстоятеля Української Православної Церкви ієромонах Пафнутій (Мусієнко), таку думку митрополит Онуфрій висловив сьогодні у Чернівцях під час проповіді у Свято-Введенському монастирі.

Блаженніший Митрополит Онуфрій торкнувся теми значення храму у сучасному житті християнина.

Згадуючи історію виникнення свята, Його Блаженство зазначив, що Божа Мати перебувала у храмі у молитві, читанні Святого Письма та рукоділлі, там Вона часто розмовляла зі святим архистратигом Михаїлом, який був її Небесним хранителем і приносів Їй Небесну їжу. 

Відео дня

«Сьогоднішнє свято навчає нас тому, наскільки велике значення для людини має храм. Храм це те місце, де людина відтворює в собі образ Божий, який закладено в кожного, але ми часто оскверняємо його своїми гріхами, немочами і пороками», — сказав Блаженніший Онуфрій.

Владика порівняв образ людини з красивою картиною, на якій через багаторічний бруд чи кіптяву вже не видно красивих облич чи пейзажу.

«Хтось заперечить, що людина може відтворювати свій образ у будь-якому місці, не обов’язково в храмі, — продовжив Предстоятель. — Якщо картина потребує реставрації, то її не несуть ані в кузню, ані в столярну майстерню — картину несуть кваліфікованим художникам-реставраторам, які мають для цього і хист, і досвід, і все необхідне спорядження. А коли людина хоче відновити свій духовний образ, вона йде для цього до Божого храму, де є Божа благодать, де служать священики з певним духовним досвідом. Коли власник картини хоче відреставрувати її, він звертається до найбільш кваліфікованих спеціалістів, відповідно, коли людина хоче відновити і очистити свою душу, вона теж має звертатись не в будь-яку організацію, яка може називати себе «церквою», а туди, де є справжня Істина, де Божа благодать і спасіння для душі. Людина йде до істинної Церкви, яку заснував Сам Господь, а всім відомо, що Він заснував саме єдину Церкву, а не церкви».

Вітаючи сестер чернівецької обителі, прихожан та гостей престольного свята, Блаженніший Митрополит Онуфрій побажав усім Господньої підтримки у благочестивій справі оновлення своєї душі: «Нехай Господь допомагає нам, дорогі брати і сестри, щоби ми пам’ятали своє призначення, оскільки сучасне життя нагадує стрімкий водоспад, в якому людина забуває про все, навіть про те, хто вона і для чого живе в цьому світі, що вона є образом і творінням Божим, і що наше основне призначення — жити з Богом у Небесному Царстві, а тут, на землі, наше призначення полягає в тому, щоб ми себе визначили для вічності. Ніщо земне не може принести людині мир, спокій і радість, це досягається тільки життям з Богом».