1

Заява Луцького екзархату УГКЦ про те, що підпис представника УГКЦ під Рівненським меморандумом є недійсним, заслуговує особливої уваги. Про це пише на своїй Фейсбук-сторінці проректор та професор Київської духовної академії і семінарії Володимир Бурега.

"В новині про підписання меморандуму стверджувалося, що його підписав правлячий єпископ Луцького Екзархату УГКЦ Йосафат. Якщо подивитися на сам примірник меморандуму, також легко побачити, що в його тексті вказано ім’я єпископа Йосафата. І під меморандумом залишене місце саме для його підпису", - звертає увагу проректор.

Водночас він зазначає, що підписував меморандум зовсім не єпископ Йосафат, а настоятель громади УГКЦ в Рівному священик Євген Остапенко.

Відео дня

"Більш того, як стверджує єпископ Йосафат, отець Євген Остапенко «не мав повноважень підписувати неузгоджений з вищою церковною владою текст, за що йому винесено канонічне попередження»", - звертає увагу В.Бурега.

"З повідомлення Рівненської ОДА стає очевидним, що текст меморандуму активно обговорювали протягом кількох днів. Безпосередньо перед підписанням кілька годин тривали консультації. Зрозуміло, що остаточний текст був погоджений вже перед самим підписанням. Отже, і друкували текст в самий останній момент. Виникає просте питання: невже представники Рівненської ОДА не знали, що УГКЦ представляє не єпископ, а священик? Невже не було відомо, що він не має повноважень від єпископа? Чи сам цей священик ввів учасників акції в оману, пославшись на наявність єпископської згоди? Більш того, він спокійно поставив свій підпис замість єпископа!", - підкреслює Бурега.

"Цікаво, що заява Луцького екзархату УГКЦ з’явилася лише 20 листопада (через тиждень після підписання меморандуму). Тобто, заяву було оприлюднено вже тоді, коли архієреї УПЦ вже відкликали свої підписи під меморандумом, а голова Рівненської ОДА (схоже, що він і був ініціатором усієї цієї акції) вже пішов у відставку. Лише тоді, коли вже було очевидно, що меморандум помер, єпископ Йосафат заявив про «недійсність» підпису свого священика", - пише релігієзнавець. 

"Отець Євген Остапенко під час підписання меморандуму виголосив промову, під час якої заявив, що цей меморандум може стати «початком нової унії». Ці його слова викликали цілком прогнозовану негативну реакцію з боку православної спільноти. І для мене цілком очевидно, що ця реакція стала однією з причин відкликання підписів під меморандумом двома архієреями УПЦ. Як на мене, уся ця історія ставить чимало питань… І заява Луцького екзархату не дає на них належних відповідей…", - констатує В.Бурега.