1

Україна отримала свою Помісну Церкву раніше, ніж державну незалежність. Про це сказав голова інформаційного відділу Української Православної Церкви єпископ Клімент (Вечеря) в інтерв'ю сайту "Православне життя".

"В межах сучасної України Помісна Церква веде своє літочислення від 27 жовтня 1990 року - навіть раніше досягнення нашою державою політичної незалежності. Саме тоді, приїхавши в Київ, Патріарх Московський і всієї Русі Алексій ІІ звернувся до Київського Митрополита зі словами: «Благословляємо через дану Грамоту нашу силою Всесвятого і Животворящого Духа бути віднині Православній Українській Церкві незалежною і самостійною в своєму управлінні, а Вам, одноголосно обраному 9 липня 1990 року єпископатом Української Православної Церкви, її Предстоятелем", - зазначив владика Клімент.

Разом з тим глава інформвідділу зазначив, що УПЦ незалежна і "таких прав не має навіть Критська Церква".

Відео дня

"Подібних прав широкої автономії не має навіть Критська Православна Церква, яка опікується християнами сучасної Греції. Її голова-архієпископ узгоджує всі основні питання церковного управління з Константинопольським Патріархом, резиденція якого знаходиться в сусідній з Грецією Турецькій Республіці", - повідомив єпископ Клімент.

Спікер Церкви підкреслив, що "Українська Православна Церква повноправно звершує свою незалежність, самостійно обирає собі єпископів і Предстоятеля, веде адміністративну і господарську діяльність, про що свідчить її Статут, зареєстрований згідно українського законодавства".

За словами глави інформвідділу, помісна Церква - це сукупність єпархій на певній території.

"Принциповим для цього терміну є не національність, а адміністративні територіальні межі. Ще з перших століть для християнства не використовувався внутрішній поділ за національною ознакою", - зазначив владика Климент.

Також голова інформаційного відділу зазначив, що "єдиний зв'язок між УПЦ і Московським Патріархом сьогодні - це молитовне єднання з усім православним світом".

"Через Руську Православну Церков віруючі України мають молитовне єднання з усім православним світом. Це засвідчена єдність Патріархами і Предстоятелями всіх Помісних Церков, які неодноразово приїжджали в Київ для звершення богослужінь з Митрополитом Київським і всієї України", - закінчив спікер Церкви.