т

Напередодні недільного дня в Успенській Києво-Печерській лаврі було вчинено кілька богослужінь.

Братську службу в Хрестовоздвиженському храмі очолив блюститель Ближніх печер архімандрит Єремія.

У Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія вечірнє богослужіння, а на наступний день - Божественну Літургію звершив Блаженніший Митрополит Онуфрій. Про це повідомляє сайт lavra.ua.

Відео дня

Його Блаженству співслужили: архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій,  вікарії Київської Митрополії: єпископ Ірпінський Климент і єпископ Бородянський Варсонофій, а також насельники обителі у священному сані.

У Літургії читалося Євангельське зачало про воскресіння Господом Ісусом Христом дочки начальника синагоги Яіра.

Після читання Святого Євангелія Митрополит звернувся до всіх з архіпастирським словом, в якому пояснив значення почутого.

Незрозумілий з людської точки зору вчинок Христа, вигнати людей з кімнати, де лежала померла, за словами Блаженнішого Владики, пояснюється двома причинами.

По-перше, Господь закликав Своїм прикладом творити добро заради Бога потай, а не для слави людської.

А по-друге, чудеса для невіруючих не могли принести їм користі, т.я. на глибоке переконання Митрополита Онуфрія, «віра людини зростає не від того, що творяться чудеса, а від того, що вона намагається жити за Законом Божим».

 «Свята Церква закликає кожного з нас вдосконалювати свою віру і саме від величини нашої віри залежить сила нашої молитви. Ми молимось за мир у всьому світі, за мир в Україні, щоб припинились війни і люди не вбивали один одного, а намагались терпіти. Ми і далі повинні молитись і каятись — і за себе, і за тих, які ще не знають, що таке гріх. І чим більшою буде наша віра, тим сильнішою стане молитва».

Після відпусту Його Блаженство побажав усім присутнім хорошої молитви, заступництва Богородиці та всіх преподобних печерських отців на всі благі справи і починання.