Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій 14 листопада взяв участь у відкритті Всеукраїнського форуму «За мир в Україні», організованого Спілкою православних жінок України.

Благословивши відкриття форуму, Його Блаженство зазначив:

Відео дня

«Сьогодні ми усвідомлюємо, що саме цього благословенного миру, джерелом якого є Господь, нам не вистачає. Тому ми зібрались, об’єднавши нашу спільну молитву про мир в нашій Державі, яка протягом віків будувалася та зміцнювалася православною вірою, побожністю та братською любов’ю всіх людей, які жили на нашій землі.

Церква разом з народом України загартовує міць своєї віри в те, що випробування послані Богом, Який нас любить, і ми їх з вдячністю винесемо. В східних областях не будуть гинути люди, не буде проливатися кров і настане спокійне життя.

Перед нами стоїть завдання усвідомити, що без повернення духовних основ в життя народу неможливе його подальше мирне існування. І ключем до налагодження непростої ситуації та врегулювання конфлікту є християнська любов до ближнього, до якої закликає нас Мати-Церква, проповідуючи вічні Євангельські істини».

Спілка православних жінок України виникла 5 років тому, головним її завданням стала консолідація зусиль усіх небайдужих до духовного стану українського суспільства жінок. Саме вони, як відзначали учасники сьогоднішнього форуму, мають від Бога особливу здатність точно відчувати обставини життя, саме жінки-мироносиці були  першими свідками Христового Воскресіння і завдяки їхній відданості, смиренній молитві і терплячій щоденній роботі Христова Церква зберегла і примножила духовні традиції аж до сьогодні.

У відкритті форуму взяли також участь керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і  Броварський Антоній та голова Синодального відділу  УПЦ у справах сім’ї єпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон,   який і молитовно, і практично підтримував створення та організацію роботи спілки.

На форумі також виступили Голова Національної експертної комісії України у питаннях захисту суспільної моралі Василь Костицький,  представниці регіональних відділень Спілки, а також гості від православних жіночих організацій Росії та Білорусі.

Голова правління Спілки православних жінок України Ольга Коваленко розповіла про особливості діяльності організації у нинішній непростий час, коли політичні емоції дуже часто перешкоджають людині бачити духовні істини і слідувати згідно із велінням голосу совісті та християнської моралі, зазначивши, що практично всі члени Спілки не рахуються ні зі своїм часом, ні з особистими бажаннями, коли доводиться підіймати свій  голос на захист віри, моралі та суспільної злагоди.

Його Блаженство зазначив, що саме ці якості самопожертви Господь обов’язково прийме і воздасть усім сучасним мироносицям сторицею, а Церква дякує кожній із них за самовіддану працю і любов і нагородив  найбільш активних учасниць Спілки православних жінок України орденами Української Православної Церкви Почаївської ікони Божої Матері.

За матеріалами офіційного сайту УПЦ