м

В Спасо-Преображенському соборі Мирожского монастиря в Пскові завершилася реставрація древніх фресок. Про це повідомила в середу ТАСС заввідділом зберігання пам'яток монументального живопису Псковського музею-заповідника Таїсія Круглова.

За її словами, собор є єдиним пам'ятником Росії, в якому збереглося 80% унікальних візантійських розписів XII століття. До теперішнього часу всі древні фрески західного рукава Спасо-Преображенського собору знаходилися під записом.

"В ході робіт були розкриті композиції "Вхід  Господній в Єрусалим", "Таємна вечеря", "Омивання ніг" та інші", - сказала Круглова.

Відео дня

Художники-реставратори Московського міжобласного науково-реставраційного художнього управління очистили стародавні фрески від забруднень і клейової записи. Роботи з розчищення та зміцнення древніх фресок потребуватимуть ще не менше 10 років.

Під час проведення робіт були зроблені деякі відкриття. Зокрема, у композиції "Таємна вечеря" в центрі на блюді написана риба - один із символів Христа. На думку фахівців, це зображення дуже нагадує реальну рибу, що мешкає в Галілейському озері і яку прийнято називати "риба апостола Петра". "А замість звичних для нас четирехзубих виделок, прописаних майстрами початку XX століття, реставратори відновили зображення архаїчних виделок з одним зубцем, які мали ходження в древньому Римі", - розповіла Круглова.