г

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил заявив, що "народ, що розділився в розумінні своєї історії, стає нездатним зберегти єдність". Про це Предстоятель Руської Православної Церкви сказав, відкриваючи засідання Всесвітнього російського народного собору, головна тема якого "Єдність історії, єдність Росії, єдність народу".

На думку Предстоятеля Руської Церкви, "трагічна ситуація, яка склалася сьогодні на Україні, пов'язана насамперед з тим, що українці втратили загальне розуміння власної історії".

«Народ, що розділився в розумінні своєї історії, стає нездатним зберегти єдність. Єдність і традиція як сила, що передає, у тому числі, цінності та культурний код нації, є неодмінною умовою того, щоб суспільство в будь-який історичний період зберігало свою цілісність і свою єдність. Таке трагічне розділення відбувається тоді, коли люди втрачають загальне розуміння своєї історії, це веде до розколів і провокує громадянський конфлікт, який ми спостерігаємо сьогодні на Україні», - підкреслив Патріарх Кирил.

Відео дня

На думку Патріарха Кирила, розпад пострадянського простору пов'язаний з тим, що на ньому не склалося сталого порядку, заснованого на взаємному розумінні та взаємній повазі людей, що належать до різних культур і цивілізацій».

«Ті, хто вважає себе переможцями в холодній війні, вселяють усім, що визначений ними шлях розвитку вірний і більш того, єдино можливий для людства. Домінуючи в глобальному просторі, вони нав'язують світові своє розуміння економіки і державного устрою, прагнуть придушити рішучість відстоювати цінності ідеалу, відмінні від їхніх цінностей і ідеалів, які пов'язані з ідеєю споживчого суспільства», - вважає Патріарх Кирил.

«Не можна ні на хвилину забувати, що ця єдність не може бути забезпечена лише силою. Її надійною основою, у першу чергу, повинна бути духовна і моральна спільність людей, що живуть у країні. Єдність народу нерозривно пов'язана з єдиним розумінням її загальної історії, із шануванням спільних героїв, збереженням загальних пам'яток, зі спільним торжеством річниць перемог і із загальним сумом річниць трагедій», - підсумував Патріарх Кирил.

За матеріалами РИА Новости