/ lavra.ua

У четвер, 12 квітня, у київському Покровському жіночому монастирі вшанувати пам'ять святої засновниці обителі.

У цей день в монастирі відбувся Великодній хресний хід, після якого біля раки з мощами преподобної Анастасії Київської була прочитана молитва святій угодниці, повідомляє "Фома в Україні".

/ lavra.ua

Святкове богослужіння у монастирі очолив намісник Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел.

Відео дня

Владика особливо відзначив подвиг чернечого життя засновниці монастиря преподобної Анастасії Київської, котру вшановували у цей день, і чиї нетлінні мощі спочивають у Нікольському храмі монастиря.

«Минуло вже більше ста років з дня смерті матінки Анастасії, а скільки звершується чудес за її молитвами, скільки спасається людей, приходячи в цю святу обитель на поклоніння її чесним мощам! Звершуючи труд під час земного життя, забезпечуючи рідних і близьких, ми не повинні забувати і про духовне, подібно до того, як про це не забувала преподобна Анастасія. Сьогодні ми звертаємося до преподобної матері, щоб за її молитвами Господь нас не залишив, дарував нам віру, надію, нелицемірну один до одного любов, позбавив від усякого роду сумнівів і маловір’я, але привів до досконалості віри, досконалості життя і до тихої пристані Царства Небесного», - сказав владика Павел.

/ lavra.ua

Нагадаємо, преподобна Анастасія (до прийняття чернецтва Олександра) народилася у 1838 році в сім'ї принца Ольденбурзького Петра Георгійовича. Вже в юні роки допомагала бідним і хворим дітям. У 1856 р. перейшла у Православ'я і вийшла заміж за великого князя Миколу Миколайовича, брата імператора Олександра II.

Через двадцять років велика княгиня, яка страждала від раку, виїхала на лікування за кордон, а потім до Києва, де в 1889 році заснувала Покровський монастир. Тут велика княгиня, довгі роки прикута до ліжка, отримала чудесне зцілення і стала ходити. Після кончини чоловіка в 1891 році таємно прийняла постриг з ім'ям Анастасія.

/ lavra.ua

Її працями при обителі були відкриті лікарні для незаможних з єдиним у Києві рентгенівським кабінетом, амбулаторія, безкоштовна аптека, училище і притулок для дівчаток-сиріт, притулки для невиліковно хворих жінок і для сліпих. Преподобна Анастасія сама доглядала за пацієнтами, по багато годин простоювала асистенткою під час хірургічних операцій та відвідувала богослужіння.

/ lavra.ua

Свята Анастасія померла у Світлий четвер, 26 квітня, у 1900 році.

Була прославлена у лику місцевошанованих святих Київської єпархії 24 січня 2010 року. Святкування пам'яті встановлено на Світлий четвер, а також 2 листопада - день обрітення мощей.