Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія / sputnik-georgia.ru

Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія Другий у своїй Пасхальній епістолі вказав на необхідність створення в країні «анти-настроїв щодо абортів» і допомоги держави багатодітним сім'ям.

Грузинська церква серйозно стурбована демографічним становищем у країні. Священнослужителі регулярно заявляють про необхідність дієвих заходів для поліпшення ситуації, деякі навіть виступають за заборону абортів на законодавчому рівні, повідомляють "Новини-Грузія".

Католикос-Патріарх всієї Грузії, зі своєї країни, хрестить третіх і наступних дітей у сім'ях, батьки яких вінчалися в церкві.

Відео дня

«Як кажуть фахівці, за короткий період чисельність населення скоротилася на 28%, що принесло важкі наслідки для нашої невеликої нації. Мені здається, що для того, щоб хоча б частково виправити цю надзвичайну ситуацію, створити анти-настрої щодо абортів, як найтяжчого гріха, і на першому етапі розробити окремий закон для багатодітних сімей, щоб зробити кроки для допомоги їм», – йдеться у великодньому посланні Ілії Другого.

Патріарх зазначив, що, говорячи про створення законодавчої бази для допомоги багатодітним сім'ям, він має на увазі не лише грузинів, а й інші етнічні групи, які проживають у Грузії.

«Слід зазначити, що, коли ми говоримо про наших людей, не потрібно забувати, що в деяких випадках у ще гіршому стані перебувають наші співгромадяни – представники різних етносів, які проживають у Грузії. Наприклад, я маю на увазі абхазів, удін, кистинців, черкесів, осетин, асірійців, лезгін, єзидів та інших», – пояснив він.

Глава Грузинської Православної Церкви вважає, що «буде добре, якщо в країні будуть створені особливі умови як для грузинів, так і для сімей представників цих етнічних груп, які мають чотирьох і більше дітей».

Матеріальна підтримка цим сім'ям, на думку Патріарха, «має бути визначена в залежності від кількості дітей». «Сім'ї мають відчувати, що держава піклується про них і вдячна їм за їх самовідданість», – зазначив Ілія Другий.

У даний час парламент Грузії розглядає законопроект, згідно з яким сім'ї з чотирма і більше неповнолітніми дітьми наділять статусом багатодітних, після чого вони зможуть скористатися спеціальними пільгами.

На сьогоднішній день в Грузії держава надає допомогу матерям при народженні третьої або подальшого дитини в регіонах з низькою народжуваністю. Мати отримує 150 ларі (понад 62 доларів) на місяць до досягнення дитиною двох років. У високогірних регіонах – ця сума становить 200 ларі (близько 84 доларів).