/ news.church.ua

У Велику Суботу та свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, 7 квітня, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словами проповіді. Архіпастир пояснив вірним значення Великої Суботи та Благовіщення, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

/ news.church.ua

Блаженніший Владика розповів про згубну дію гріха та закликав виконувати заповіді Христа, Який помер за нас: “Це не Богу потрібно, а нам, щоб зробити нас сильнішими”, – наголосив Предстоятель.

Відео дня

Наприкінці богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій за церковною традицією звершив молитву на благословіння хліба та вина. За Літургією була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Зранку у Велику Суботу звершуються часи, зображальні та вечірня, яка переходить у Літургію святителя Василія Великого.

/ news.church.ua

Читання Апостола за Літургією Великої Суботи ніби завершує поховальний суботній день, і починає сяяти ранішня зоря Воскресіння, а тому з цього моменту й полишається в храмі усе, що нагадувало б скорботу попередніх днів. Після Апостола замість “Алілуя” співаються вірші 81-го псалма з приспівом “Воскресни, Боже…”. В цей час великопісні одежі священнослужителів, престолу, жертовника і чорна завіса змінюються на білі – на знак небесного Світла і Слави воскреслого Господа і як нагадування про світлих Ангелів, які сповістили мироносицям про Воскресіння Христове. Євангельське зачало теж розповідає про Воскресіння Спасителя.