/ news.church.ua

Напередодні Великої П’ятниці, 5 квітня, Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив утреню з читанням 12-ти Страсних Євангелій у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

Предстоятель також проспівав декілька піснеспівів у складі чоловічого тріо, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ

Богослужбові піснеспіви також виконували хор Київських духовних шкіл під керівництвом архімандрита Романа (Подлубняка) та Митрополичий хор під керівництвом архімандрита Геронтія (Борисевича).

Головний зміст утрені Великої П’ятниці (яка зазвичай звершується напередодні ввечері) складає читання 12 Євангелій – вибраних глав з благовіствування усіх чотирьох євангелістів. В цих Євангеліях детально розповідається про останні години земного життя Спасителя, починаючи з Його прощальної бесіди з учнями після Тайної Вечері й завершуючи Його погребінням у гробі Іосифа Аримафейського. Вірні за цим богослужінням тримають у руках запалені свічки – на знак усвідомлення величі подвигу Христа та співчуття стражданням нашого Спасителя.