Православний храм в Йоенсуу / Niera

До 2020 року в Фінляндській Православній Церкві має завершитися церковно-адміністративна реформа.

Про основні завдання, які покликана вирішити запланована реформа, повідомляє "Благовіст-Інфо" з посилання на офіційний сайт Фінляндської Православної Церкви.

Питання про назрілу необхідність зміни інфраструктури неодноразово обговорювалося на щорічних Помісних соборах ФПЦ. На соборі 2017 року було прийнято рішення «про розгляд і зміну при необхідності меж і структури парафій в масштабах всієї церкви до 2020 року».

Відео дня

Планується, що приходи у своїх нових кордонах почнуть діяти з 1 січня 2020 року.

Пріоритетними напрямами, які покликана активізувати майбутня реформа, в ФПЦ вважають богослужебну життя, освіта та діаконія.

Головною причиною, яка змусила Фінляндську Церква піти на перегляд свого канонічного устрою, названа необхідність розвитку душпастирської діяльності. А цей розвиток неможливий у рамках існуючого порядку. Як відзначають у Фінляндській Церкві, на сьогоднішній день священнослужителі та церковні співробітники змушені приділяти «надмірну увагу» питань адміністративного управління на шкоду пастирського служіння і парафіяльної роботи.

Сьогодні питання адміністративного управління приходом вирішуються в Фінляндській Церкві, головним чином, настоятелями. Проте впродовж років адміністративні обов'язки, пов'язані з діяльністю філії, істотно зросли. Наприклад, зміни в умовах оголошення тендерів, розвиток сфери трудового законодавства Фінляндії та зміни вимог до прозорості парафіяльної діяльності призвели до ситуації, коли адміністративна робота забирає набагато більше часу, ніж десять і, тим більше, двадцять років тому. У ФПЦ визнають, що виконання всіх цих вимог потребує «неймовірних витрат ресурсів».

Православна Церква у Фінляндії володіє правами юридичної особи, тому вона не може нехтувати законодавчими вимогами.