Успенський собор у Гельсінкі / guide.travel

Географія парафій Фінляндської Православної Церкви зміниться до 2020 року.

Інфраструктура повинна змінитися, щоб Православна церква у Фінляндії зберегла свою життєздатність і в майбутньому, повідомляється на сайті ФПЦ.

У цей час церковний устрій є метою пильного розгляду на єпархіальному рівні. Помісний собор ФПЦ у 2017 році прийняв рішення про розгляд і зміну при необхідності меж і структури парафій у масштабах всієї церкви до 2020 року. Планується, що парафії у нових межах зможуть приступити до роботи з 1.1.2020.

Відео дня

Мета реформ - ефективне використання парафіяльних ресурсів для розвитку душпастирської діяльності на місцях, замість надмірної уваги, що приділяється питанням управління. Були визначені головні пріоритети: богослужбове життя, освіта і дияконія.

Однак, спроба провести ряд змін натрапила на бажання парафій зберегти свою самостійність і незалежність.

– Готовність до змін стає реальною, коли всі інші варіанти вже вичерпані. Укрупнення парафій шляхом злиття менших одиниць, були проведені там, де це було вже неминуче, через відсутність коштів, – розповідає голова Адміністративного центру ФПЦ Сірпа Коріала.

Існуючий парафіяльний поділ – результат цих реформ. Зараз необхідно комплексно і об'єктивно розглянути географію парафій у перспективі майбутнього.

– Інфраструктура церкви підлягає критичному аналізу з урахуванням змін, що відбуваються у суспільстві. Вже тепер можна помітити, що далеко не всі парафії динамічно розвиваються. Враховуючи нинішню тенденцію, можна прогнозувати, що до 2025 року кількість парафіян найбільшого приходу єпархії Куопіо і Карелії скоротиться на 15% від кількості парафіян у 2015 році. У парафіях меншого розміру – втрати будуть ще більшими. Крім того, податкові доходи парафій теж скорочуються такими темпами, що більше не покривають витрат по забезпеченню парафіяльної діяльності, – ділиться Коріала.

На якомусь етапі цей процес не може не відбиватися на житті всіх парафіян і церковних працівників. Зрозуміло, що тут є про що задуматися.

– Для нас це важливе питання. Ми стоїмо на порозі найсерйозніших адміністративних перетворенб у церкві за весь післявоєнний час. Однак реформи - це завжди шанс. Історія нашої церкви – приголомшлива розповідь про виживання у важких умовах. Настав час рішень, які зроблять можливим продовження цієї історії у прийдешніх поколіннях. Нам потрібні віра в майбутнє, рішучість і добра воля не менші, ніж в епоху повоєнного будівництва, - зазначив Коріал.