Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил привітав Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія з 70-річчям від дня народження.

Його Блаженству, Блаженнішому Онуфрію, Митрополитові Київському і всієї України

Ваше Блаженство, возлюблений у Господі Владико!

Відео дня

Сердечно радий вітати Вас із 70-річчям від дня народження.

Ще в ранній юності Ви вирішили присвятити своє життя служінню Богові та Його Святій Церкві. Відтоді до нинішніх зрілих років Ви з мужністю й терпінням прямуєте за Христом, зберігаючи вірність своєму покликанню і непохитну відданість всеблагій волі Небесного Владики.

У Вашому житті виповнюється обітниця Спасителя: «Всякий, хто кине дім, чи братів, чи сестер, або батька, чи матір... за Ймення Моє, багатокротно одержить і успадкує вічне життя» (Мф. 19:29). На всіх шляхах Вашого служіння Господь незмінно зміцнював і благословляв Вас. Протягом минулих років Ви здобули високий духовний авторитет, мудрість і багатий пастирський досвід, яким Ви щедро ділитеся зі співбратами-архіпастирями, кліром і вірними чадами Церкви.

Рік 70-річчя Вашого Блаженства став для Вас часом покликання до нового високого подвигу. Нелегким він є, але належало збутися слову Євангельському: «Запаливши свічку, не ставлять її під посудину, але на свічник, і світить всім у домі» (Мф. 5:15). У Вашому обранні на давню й славну кафедру Митрополитів Київських, як і у всьому Вашому житті, що проходило в чернечому діянні та смиренному послушенстві Матері-Церкві, вбачається повчальна дія Промислу Божого, який підносить християнина від сили до сили (Пс. 83:8) і в кожному з нас зігріває огнь віри, такий необхідний для нашого зростання «в міру зросту Христової повноти» (Єф. 4:13)

Відповідальне служіння Предстоятеля Української Православної Церкви, покладене на Вас в дуже складні для канонічного Православ'я в Україні часи, вимагає особливої жертовності, мужності й самовіддачі. Не владолюбство і не марнославство віку цього піднесли Вас на цю високу кафедру, але лагідність, з якою Ви наслідували приклад нашого Подвигоположника Христа, Котрий «тростини надломленої не доломить, і льону тліючого не погасить» (Мф. 12: 20). Вірю, що ця лагідність і всеперемагаюча любов у Христі дадуть Вам сили для безгрішного несення нелегкого Предстоятельського хреста, щоб виконалося слово святого апостола: «Минається і світ, і його пожадливість, а хто Божу волю виконує, той повік пробуває» (1 Ін. 2:16).

Зважаючи на ревне служіння та у зв'язку з 70-річчям від дня народження вважаю справедливим удостоїти Вас ордена преподобного Сергія Радонезького I ступеня.

У цей знаменний день сугубо молюся, щоб Господь не залишив Вас Своїми щедротами, а Вашій боголюбивій пастві дарував мир і єдність у Христі. Від душі бажаю Вашому Блаженству стійкості духу і доброго здоров'я на многая і благая літа.

З любов'ю у Господі

+КИРИЛ, ПАТРІАРХ МОСКОВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСІ