/ monasterium.ru

Іоанно-Предтеченському монастирю 14 березня повернуті 10 ікон пророчого ряду з іконостаса першої соборної церкви обителі, що зберігалися у Сергієв-Посадському державному історико-художньому музеї-заповіднику.

Повернення ікон до монастиря стало можливим завдяки допомозі та сприянню багатьох людей, насамперед, самого музею-заповідника, повідомляє "Монастирський вісник".

Шлях повернення ікон у рідну обитель виявився довгим. У музеї ікони знайшли статус рухомих об'єктів культурної спадщини федерального значення. П'ять з гаком років знадобилося ініціаторам повернення святинь для збору необхідних погоджень і дозволів.

Відео дня

Відповідно до вимог інструкції зберігання музейних цінностей ікони для доставки у монастир супроводжував спеціальний автомобіль з охороною.

Усі ікони, крім ікони пророка Єремії (реставрація проведена у реставраційній майстерні Троїце-Сергієвої лаври), вимагають ґрунтовної і дорогої реставрації, яка буде проводитися у російському Державному науково-дослідному інституті. Після реставрації ікони будуть перенесені у собор монастиря в спеціальних кіотах для молитовного поклоніння.