/ persons-info.com

У Вербну Неділю, 25-го березня, в Успенському кафедральному соборі Гельсінкі відбудеться спільний виступ Хору Успенського кафедрального собору та камерного хору «Аддиктіо» п/у Варвари Меррас-Хяюрюнен.

На концерті буде вперше виконано твір Максиміліана Осійовича Штейнберга (1883-1946) "Страсна седмиця" op. 13, повідомляє прес-служба Фінляндської Православної Церкви.

Учень, наступник і зять М.А. Римського-Корсакова М. О. Штейнберг залишив свій слід в історії як учитель Дмитра Шостаковича, у якості викладача гармонії і композиції, а згодом і проректора Ленінградської консерваторії.

Відео дня

у 1921-23 рр. М. Штейнберг створив цикл з 11 частин «Страсна Седмиця», побудований на давньоруських розпівах. У своїх працях Штейнберг слідував прикладу А. Гречанінова (1864-1956 рр..), який представив у 1912 р. слухачам однойменний цикл – серію розташованих хронологічно співів Страсної Седмиці, кульмінацією яких стає «Так мовчить всяка плоть» – спів, який виконувався замість Херувимської пісні на Божественній Літургії Великої суботи.

Радянська влада перешкодила виконанню «Страсної седмиці» Штейнберга, і його учень, Д. Шостакович вивіз контрабандою рукопис свого вчителя в США у 1957 р. У Росії цей рідкісний твір став відомим лише у 2000-х роках. Тепер він буде представлений і фінляндському слухачеві.

"Страсна седмиця" Штейнберга – давно забутий шедевр, але при цьому яскравий приклад того, у якому напрямку православний спів у Росії "Срібного століття" міг би розвиватися, якби це не було заборонено тоталітарним режимом. Як заклик до покори і самозаглиблення твір Штейнберга по праву може зайняти місце у ряді великих шедеврів А. Гречанінова та С. Рахманінова.

Цей концерт є однією із святкових подій, присвячених 150-річному ювілею Успенського кафедрального собору фінляндської столиці.