/ news.church.ua

У суботу п’ятої седмиці Великого посту, день свята Похвали Пресвятої Богородиці, 24 березня, Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

За богослужінням відбулась архієрейська хіротонія. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Свято Похвали Пресвятої Богородиці встановлено в IX столітті за неодноразове позбавлення Константинополя допомогою і заступництвом Пресвятої Богородиці від навали ворогів. При імператорі Іраклії, коли патріарх Сергій, носячи в руках ікону Пресвятої Богородиці по міським стінам, благав Господа про захист від перських і скіфських військ, які облягали Константинополь, народ шукав захисту в храмах Божих, день і ніч благаючи Небесну Заступницю врятувати своє місто. Вночі біднялась страшна буря, яка потопила флот нападаючих, і місто було врятоване. З того часу, як спогад про це велике чудо, Православна Церква постановила звершувати Похвалу Пресвятої Богородиці. Спочатку свято відбувалось в Константинополі у тому Влахернському храмі, де зберігалися чудотворна ікона Божої Матері і священні предмети Її земного життя - риза і пояс; але пізніше стало загальним для всієї Східної Церкви.

/ news.church.ua

За богослужінням була звершена хіротонія секретаря Тульчинської єпархії архімандрита Сергія (Аніцоя) у єпископа Ладижинського. 14 березня 2018 року Священним Синодом УПЦ (Журнал №5) архімандрит Сергій (Аніцой Сергій Леонідович) обраний єпископом Ладижинським, вікарієм Тульчинської єпархії. Чин наречення напередодні очолив Предстоятель Української Православної Церкви у Академічному храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці Київської духовної академії і семінарії. 

Богослужбові піснеспіви виконував хор Київської духовної академії і семінарії під керівництвом архімандрита Романа (Підлубняка). За Божественною літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

Наприкінці богослужіння Предстоятель виголосив традиційне слово до новопоставленого єпископа Ладижинського Сергія і вручив йому архієрейський жезл. За традицією ієрарх подав віруючим своє перше архіпастирське благословення.