Лукашенко зустрівся з Католикосом-Патріархом всієї Грузії Ілією II / belta.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрівся з Католикосом-Патріархом всієї Грузії Ілією II.

Як повідомляє "БЕЛТА", Олександр Лукашенко передав Ілії II привітання від митрополита Філарета і митрополита Павла.

"Між нашими народами дуже добрі та теплі стосунки були завжди. Ви для нас не чужі люди. Ви наші щирі брати. І у нас немає іншого виходу, крім як будувати теплі й добрі стосунки вже будучи не в одній державі", - підкреслив білоруський лідер.

Відео дня

За його словами, країни дуже багато зробили за останні два-три роки у розвитку відносин, побудували базу, підписали безліч договорів.

"Ви маєте знати, що ми завжди будемо поруч з вами. Ми готові поділитися з вами всім тим, що вміємо робити", - запевнив Олександр Лукашенко.

Він також відзначив важливу роль церкви у забезпеченні єдності грузинського народу. "Я вже не кажу про недавнє минуле, в якому грузинська церква зіграла головну роль у збереженні державності", - додав Президент.

Говорячи про ситуацію в регіоні і конфліктах, Президент підкреслив, що Білорусь виступає за мирне вирішення всіх проблем. Більше того, необхідно встановлювати відносини між конфліктуючими сторонами, не дивлячись на розбіжності. "Вони можуть бути, були і завжди будуть. Але при цьому треба пам'ятати, що за нами народи і вони хочуть жити мирно і дружити", - заявив глава держави.

У Білорусі будуть завжди прагнути підтримувати добрі відносини, в країні зберігається міжконфесійні мир і злагода, зазначив Президент. "Це наш бренд, хороша реклама нашої країни - це мир і спокій. І ми будемо робити все для того, щоб не лише у наших сусідів, а щоб такий мир і спокій були в будь-якій іншій державі. І готові зробити у цьому напрямку все, що захочуть ці держави, як це було й у випадку з Україною", - сказав Олександр Лукашенко.

Що стосується України, глава держави висловив упевненість, що народ цієї країни в найближчому майбутньому впорається з існуючими проблемами. "Саме народ. Коли політики не можуть, тоді доводиться втручатися народу. Це боляче, боляче, але, мабуть, Україна має пережити і цей етап", - зазначив білоруський лідер.

Президент додав, що будь-яка війна починається з маленької бійки, а вже потім переростає у війну. "Тому всякі подібні силові рухи треба присікати на корені і не допускати в суспільстві нестабільності", - підкреслив Олександр Лукашенко.

У свою чергу Ілія II тепло привітав главу білоруської держави і висловив сподівання, що відносини дружби між Білоруссю та Грузією розвиватимуться і в майбутньому, набувати нові форми. "Ми дуже раді, що ви з нами, і сподіваюся, що майбутні відносини розвиватимуться позитивно", - сказав він.

Олександр Лукашенко і Ілія II обмінялися пам'ятними подарунками та запалили свічку. Присутній на зустрічі син Президента Білорусі Микола виконав на роялі серенаду Шуберта. Ілія II сам пише музику, і учасники також послухали твори під його авторством.