/ orthodox-arctica.ru

На півострові Канін, на березі Білого моря, розташовано старовинне поморське село Шойна. 300 місцевих жителів намагаються врятувати його від запустіння спорудою в ньому православного храму.

Одне з найвіддаленіших сіл російського Заполяр'я – Шойна, що знаходиться в 380 кілометрах від Нарьян-Мара, виникло ще в давнину. У 1933 році на його місці з'явилися селище і риболовецький колгосп, крім того, було побудовано рибопереробне підприємство, повідомляє сайт Нарьян-Марської єпархії РПЦ.

Шойні пророкували велике майбутнє, однак наприкінці 1980-х село почало приходити в запустіння, так як з нього почали їхати люди.

Відео дня

На сьогодні в селі проживає 300 людей, що для заполярного села вцілому чимало. У Шойні є середня школа, фельдшерсько-акушерський пункт, дитячий садок, будинок культури, своя електростанція.

Тим не менш, жителі села вважають, що тільки з будівництвом православного храму є надія, що Шойна не запустіє остаточно. У зв'язку з цим, у 2016 році єпископ Нарьян-Марський і Мезенський Іаков, який побував у селі, благословив у ньому будівництво церкви і організацію при ній приходу. Було навіть вибрано місце під храм, яке освятив владика Іаков.

Як повідомляє місцева єпархія, «сьогодні у жителів багатостраждальної Шойни велике бажання збудувати православний храм, якого тут ніколи не було. Адже саме з початком духовного життя вони пов'язують надії і на розвиток села».

7