Митрополит Йосиф (Семашко) / minds.by

Якщо церковне прославлення владики Йосифа відбудеться, то, швидше за все, він буде канонізований не як місцевошанований, а як загальноцерковний святий.

Про це Патріарший Екзарх всієї Білорусі митрополит Мінський і Заславський Павел сказав 20 березня на прес-конференції, присвяченій святкуванню 220-річчя з дня народження і 150-річчя з дня блаженної кончини митрополита Литовського і Віленського Йосифа (Семашка), ініціатора возз'єднання білоруських уніатів з Православною Церквою. Про це повідомляється на офіційному порталі БПЦ.

Говорячи про можливу перспективу зарахування митрополита Іосифа (Семашка) до лику святих, Патріарший Екзарх всієї Білорусі зазначив, що говорити про цю канонізації ще рано, хоча характер місійних праць владики Йосифа свідчить про його неабиякі здібності і значні заслуги перед Церквою і народом Божим.

Відео дня

Митрополит Павел нагадав, що існують певні критерії зарахування до лику святих. У їх числі - бездоганне життя подвижника, його заслуги перед Церквою, його аскетичні, проповідницькі або місіонерські труди. Важливим критерієм канонізації є шанування подвижника в народі Божому.

"На даному етапі йде збір та дослідження матеріалів про життя і діяльність митрополита Йосифа (Семашка). Ми готуємо матеріали, і, коли все буде зроблено, Синодальна комісія з канонізації святих Білоруського Екзархату зробить свій певний висновок", - зазначив владика Павел.

За словами Патріаршого Екзарха, митрополит Йосиф (Семашко) - особлива людина, діяльність якої була пов'язана з декількома країнами. Він народився на Київській землі, управляв єпархією, розташованою на території нинішніх Білорусі та Литви, був відомий і в Росії. Якщо церковне прославлення владики Йосифа відбудеться, то, швидше за все, він буде канонізований не як місцевошанований, а як загальноцерковний святий.

"Виходячи із значимості його діяльності для всієї церковної повноти, думаю, що питання про зарахування митрополита Йосифа (Семашка) до лику святих буде знаходитися у компетенції Синодальної комісії з канонізації святих Руської Православної Церкви", - зазначив митрополит Павел.