/ ekaterinburg-eparhia.ru

Унікальна виставка про жінок, які захищали православну віру в радянський час, відкрилася у Єкатеринбурзі.

Організатори виставки «Церковниці. Християнська жіночність у 20 столітті» зібрали 10 вражаючих історій, частина з яких трагічні, повідомляє "Седмиця".

Нечувану зухвалість проявила черниця Онися Лижина з селища Єгоршина у 1930 році. Вона замкнула на ключ комісію, яка приїхала ліквідувати місцевий храм. За даними істориків, на допомогу радянським працівникам навіть викликали військових, зухвалу черницю заарештували.

Відео дня

Незавидна доля і у Анастасії Золотуриної із Шадринська, яка допомагала родинам репресованих священнослужителів. «Була така практика, що багато віруючих жінок відмовлялися від пенсій, тому що від безбожної держави брати нічого не можна», – розповіла організатор виставки Оксана Іванова.

Жінкам, які кинули виклик радянському режимові і вирішили боротися за віру, присвячена виставка «Церковниці. Християнська жіночність у 20 столітті». 5 років і архіви трьох регіонів виявилися потрібні організаторам, щоб відновити 10 історій. Зізнаються, насправді їх значно більше і не всі вони сумні.

Дослідження цієї теми допомогло зробити ще одне відкриття: у роки гонінь на церкву жінкам у Росії вперше в історії дозволили входити до вівтаря. «Жінку висувають у церкві на важливі ролі, вона допомагає священнослужителям – подає кадила, виходить зі свічкою. Чоловіки боялися, а жінки робили», – каже голова ради уральського церковного історичного товариства Андрій Печорін.

Познайомитися з виставкою у Єкатеринбурзі можна буде до 22 травня, після чого її планують показати в інших містах.