/ foma.ru

Експерти Державного науково-дослідного інституту реставрації визначать, чи зберігається у запасниках Ярославського художнього музею ікона Спаса Нерукотворного, яка раніше вважалася втраченою чудотворною іконою зі Спасо-Пробоїнської церкви Кирило-Афанасієвського монастиря.

Співробітники ярославського музею направили образ на експертизу після відповідного звернення настоятеля Кирило-Афанасієвського монастиря ігумена Никодима (Федорова), повідомляє "Фома".

"В архіві реставраційних майстерень був виявлений протокол опису збереження чудотворної ікони 1930 року, вилученої з Кирило-Афанасієвського монастиря. Цей опис зробив реставратор Микола Брягин. Він пише, що це та сама чудотворна ікона, яка, згідно переказу, врятувала Ярославль від морової пошесті у 1612 році, під час перебування тут ополчення Мініна і Пожарського. Цей опис частково підходить до однієї з ікон Спаса Нерукотворного, яка знаходиться в нашій колекції. Ікона не реставрувалася, не визначався і її вік. Тому вирішено відправити її на експертизу", - розповіла завідувачка відділу давньоруського мистецтва Ярославського художнього музею Вікторія Горшкова.

Відео дня

При цьому представник музею просить не поспішати з оголошенням знайденої ікони втраченою чудотворною.

"Ікона може бути «тою самою», а, може, і ні. Відомо, що Спасо-Пробоїнська церква кілька разів горіла. Були зроблені різні списки з ікони. Експерти визначать вік образу, це допоможе встановити достовірність зробленого припущення. Якщо ця ікона написана раніше початку XVII століття, то, можливо, це дійсно втрачена чудотворна ікона", - пояснила Вікторія Горшкова.

Згідно з переказами, ікона Спаса Нерукотворного зі Спасо-Пробоїнської церкви була виявлена у 1612 році під час хресного ходу, покликаного врятувати місто від епідемії під час перебування тут ополчення Мініна і Пожарського. Явління ікони стало приводом для будівництва нової церкви - Спасо-Пробоїнської та заснування Кирило-Афанасієвського монастиря.