Митрополит Йосиф (Семашко) / фото з відкритих джерел

У поточному році виповнюється 220 років від дня народження та 150 років з дня блаженної кончини митрополита Литовського і Віленського Іосифа (Семашка), ініціатора возз'єднання білоруських уніатів з Православною Церквою.

У Національному прес-центрі Республіки Білорусь 20 березня відбулася тематична прес-конференція, повідомляє patriarchia.ru.

Митрополит Павел нагадав, що завдяки старанням митрополита Іосифа (Семашка) до Православної Церкви повернулися понад 1,5 мільйонів чоловік. Діяльність владики Іосифа сприяла духовному єднанню білоруського народу.

Відео дня

За словами владики Павла, одне з головних завдань цьогорічних ювілейних урочистостей – закликати людей пам'ятати про те, до яких негативних наслідків може призвести протистояння і поділ, особливо на релігійному ґрунті, і ніколи не повторювати помилок попередніх поколінь.

«Ми знаємо про те, які важкі випробування довелося пережити нашим предкам. Саме тому білоруси знають ціну миру. Ми радіємо, що в Білорусі мирно уживаються люди різних віросповідань і національностей. Усе, що відбувається в нашій країні, свідчить світові про добрий розподіл сердець жителів Білорусі. Говорячи про епоху митрополита Іосифа (Семашка), ми закликаємо всіх зберігати мир і злагоду», – сказав владика.

Завідувач кафедри церковної історії МінДС протоієрей Олександр Романчук також підкреслив, що ювілейні урочистості, присвячені пам'яті митрополита Іосифа (Семашка), покликані зміцнити в білоруському народі основи віротерпимості та релігійного миру.

Церковно-громадська діяльність митрополита Іосифа (Семашка) звершила значний вплив на розвиток білоруської культури, становлення білоруської національної самосвідомості і в підсумку стала становленням сучасної білоруської державності, зазначив отець Олександр.