/ volyn.church.ua

У ці дні виповнюється рік з дня смерті волинського архіпастиря, який залишив свій слід в серцях десятків тисяч віруючих людей. У понеділок, 19 березня, у Палаці культури міста Луцька відбувся пам'ятний вечір, присвячений покійному митрополиту Волинському і Луцькому Ніфонту (Солодусі).

Вечір пам'яті був організований з благословення керуючого Волинською єпархією єпископа Нафанаїла. Згадати владику прибули десятки священнослужителів, архімандрити, ігумені та ієромонахи, студенти і випускники ВДС і просто небайдужі люди, які зберігають у своїх серцях добру пам'ять про митрополита, повідомляє прес-служба Волинської єпархії УПЦ.

/ volyn.church.ua

Захід проходив у форматі спогадів про спочилого митрополита. Теплими спогадами ділилися всі ті, хто знав владику ще задовго до того, як він став на архіпастирський шлях.

Відео дня

Перше слово було надано чинному керуючому Волинською єпархією УПЦ єпископу Волинському і Луцькому Нафанаїлу. Архієрей пригадав своє перше знайомство з, тоді ще, отцем Ніфонтом. Зі слів  владики, саме тісне спілкування зі спочилим митрополитом стало поштовхом для нього до обрання священицького шляху.

/ volyn.church.ua

Також поділилася своїми спогадами з присутніми настоятелька Святогорського Успенського Зимненського ставропігійного монастиря ігуменя Стефана (Бандура), яка розповіла про духовний авторитет покійного митрополита Ніфонта у Православному світі.

Пригадав про своє спілкування та співпрацю з архіпастирем і перший проректор Київської духовної семінарії і Академії протоієрей Сергій Ющик, який був ведучим вечора пам’яті. Отець Сергій розповів, як йому довелось трудитись у якості ректора Волинської духовної семінарії, коли спочилий владика керував єпархією. Священик зазначив особливе ставлення митрополита до духовної школи та до виховного процесу вихованців її стін.

Промови виступаючих чергувалися з співом єпархіальних хорів / volyn.church.ua

Промови виступаючих чергувалися зі співом єпархіальних хорів, які також створювались свого часу з благословення владики Ніфонта. Хори кафедральних храмів Всіх Святих Землі Волинської та Свято-Покровського, «Умілєніє» та дитячо-юнацький колектив «Покров», студенти ВДС, а також хор незрячих при кафедральному соборі, – ці колективи співали улюблені твори митрополита Ніфонта, які й сам він любив виконувати. Крім того, під час концерту транслювався короткометражний фільм про життя владики «Батюшка».

Завершився концерт виступом чернечого тріо. Отці Аліпій (Сапіга), Ніфонт (Омельчук) та Зосима (Город) виконали пісню «Отець мій духовний». Саме митрополит Ніфонт, від якого вони прийняли чернечий постриг, став їхнім духовним батьком на все життя.