У Браїлові вшанували чудотворну ікону Богородиці / 33kanal.com

Тисячі людей з Вінниці, Одеси, Чернівців, Могилів-Подільського, Хмельницької області та інших куточків України приїхали у Браїлів 19 березня на престольне свято головної святині жіночого монастиря УПЦ – Браїлово-Ченстоховської ікони.

Як повідомляє 33kanal.com, це один з найдавніших чудотворних образів Вінниччини і найстаріший список у світі. Ікона незвичайна – має чорний лик . Скільки їй років і чому образ темний – ніхто не знає.

"Цю ікону подарували перші християни цариці Єлені в монастир, який вона збудувала у Єрусалимі. На Україну її привезли святі Кирило і Мефодій. З Галицької землі ікона потрапила у Ченстохов у Польщу, де був сенатором керуючий Вінниччиною Михайло Кропивницький і в 17 ст. він якимось чином перевіз святиню до нас і передав у жіночий монастир, який відкрили у Вінниці. Ікона жодного разу не реставрувалася. Єдине, поміняли дерев’яний кіот на зіркоподібний", – розповіла черниця Браїлівського монастиря Арсенія.

2

Чудотворний образ дуже шанується в народі і відомий численними зціленнями. Прочани розповідають, що прикладаючись до ікони відчуваєш тепло.

Вечірнє святкове богослужіння очолив єпископ Золотоніський Іоанн, а вранішнє – митрополит Могилів-Подільський Агапіт, з якими молилося численне духовенство УПЦ та миряни.

Урочистості богослужінню надавав братський хор з Почаївської лаври. Опісля, служили водосвятний молебінь та окропили прочан святою водою.

З нагоди свята сестри монастиря пригощали усіх монастирською їжею.

Цього дня прочани мали нагоду відвідати келію прозорливого старця Кирила та побувати на його могилі. Людей було так багато, що після богослужіння стояла кількагодинна черга на поклоніння до чудотворної ікони, де помазували святим єлеєм.