7

У 2020 році православні відзначатимуть 150-річчя заснування Руської духовної місії в Японії, а також 50-річчя канонізації її засновника - святого рівноапостольного Миколая Японського.

Про це розповів на засіданні Опікунської ради науково-дослідного видавничого проекту «Зібрання праць рівноапостольного Миколая Японського» митрополит Волоколамський Іларіон, повідомляє patriarchia.ru.

За словами митрополита, звертання до матеріалів про життя і діяльність рівноапостольного Миколая, архієпископа Японського, «це, насамперед, спроба дотику до багатющого внутрішнього світу святої людини, якій, за всеблагим задумом Божим, вдалося просвітити Японські острови світлом Православної віри, яка стала джерелом духовного зв'язку між Росією і Японією».

Відео дня

Архіпастир підкреслив, що «оскільки сфера інтересів рівноапостольного Миколая не обмежувалася суто релігійною тематикою, видання також буде представляти науковий інтерес для дослідників, які вивчають феномен громадсько-культурного розвитку Росії і Японії, міждержавні відносини двох сусідніх країн і просто повсякденно-побутову сторону життя двох сусідніх народів».

Митрополит Іларіон розповів про завданнях, які ставлять перед собою учасники проекту. За його словами, збори праць рівноапостольного Миколая Японського - «масштабний проект, метою якого є публікація всієї виявленої на поточний момент епістолярної спадщини святого Миколая, а також супутніх діяльності рівноапостольного документів».

Видання буде складатися з 10 томів: 1-2 томи - офіційна переписка; 3 том - приватне листування; 4 - промови, проповіді, статті; 5 том - супутні документи; 6-10 томи - щоденники. Усі 10 томів будуть видані російською та японською мовами. Кожен том буде супроводжуватися великим історичним, географічним та біографічним коментарем.

Владика Іларіон зазначив, що «у даний час видавничою групою повністю підготовлені до публікації перші два томи зібрання творів, які в основному складаються з раніше не опублікованих архівних матеріалів, виявлених у результаті цілеспрямованої науково-пошукової діяльності».