Митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій / rivne.church.ua

Митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій 19 березня звернувся у відкритому листі до керівництва України з проханням притягнути депутатів Рівненської облради до кримінальної відповідальності.

Звернення митрополита Варфоломія було надіслано до Президента України, Ради Національної Безпеки та Оборони України, Генеральної Прокуратури України, Прокуратури Рівненської області та Управління Служби Безпеки України, повідомляється на сайті Рівненської єпархії УПЦ

Нижче наводимо текст звернення, опублікований на сайті Рівненської єпархії УПЦ, без змін. 

Відео дня

"Шановний Пане Президенте

Петре Олексійовичу!

Звертаємося до Вас щодо грубих порушень норм законодавства та законних прав наданих Конституцією України, вірянам Української Православної Церкви. Справа у тому, що, безпосередньо,  посадовими особами Рівненської обласної Ради здійснюються провокаційні дії наклепницького характеру. Так, депутат Рівненської обласної Ради від політичної партії  ВО «Свобода» Савчук Олександр Іванович та депутат від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Крока Валентин Іванович звернулися з вимогою: “недопущення підривної діяльності РПЦ яка діє через Українську Православну Церкву в Україні”.

Дане трактування прямо порушує положення Основного Закону. Відповідно до положень статті 35 Конституції України: « Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу вести релігійну діяльність. Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави».

Направлене звернення депутатів Рівненської обласної Ради містить прикриту мету: підірвати стабільність в державі, розпалити конфесійну ворожнечу, посіяти  ненависть між людьми  та розгорнути внутрішню війну на духовному фронті, що призведе до агресії, дестабілізації та підриву Національної безпеки.

Звернення складене на основі видуманих фактів, а саме:

Зомбування вірян через УПЦ, що знаходиться в канонічній єдності з РПЦ

Розповсюдження УПЦ літератури антиукраїнського спрямування, де спростовується агресія Росії.

Доводимо до вашого відому, що зазначене не відповідає дійсності, адже література продається в церквах лише духовного спрямування. Такі голослівні заклики породжують  внутрішню війну на духовному фронті та призводять до міжконфесійних конфліктів. Також брехливими і наклепницькими є вирази  щодо проповідування та закликів священиками УПЦ молитися за славу “русского оружия”.

На основі викладеного можна зробити наступні висновки: депутати  Рівненської обласної Ради ставлять собі  за мету, виголошуючи дане звернення,   посварити український народ, роз’єднати  Україну, дестабілізувати  і так непросту державницьку ситуацію, паклюжать та  порушують Конституцію України. Окрім того, вчинення даних  провокаційних дій органами місцевого самоврядування  – підривають  авторитет України серед міжнародної спільноти як правової держави.

Поширюючи дане звернення, ініціаторам варто було б згадати, що саме УПЦ неодноразово  виступала миротворцем та допомогла  повернути полонених  із  Донбасу до України. Напевно, ця реальна допомога не вигідна окремим  спецслужбам, і тому вони  спрямовують свої зусилля на розвал України, а обранці від Рівненської обласної Ради виконують їх  замовлення,  та підривають державу внутрішньо.

Звернення представників Рівненської обласної Ради свідчить про реальну загрозу безпеки в Україні, тому звертаємось до Президента України, Ради Національної Безпеки та оборони України, правоохоронних органів СБУ України, Генеральної прокуратури України . Просимо вжити рішучих заходів для захисту всієї громади Української Православної Церкви, зокрема,  Рівненської Єпархії УПЦ від нападів вищезазначених завуальованих терористів, їх наклепів, брехні, які хочуть розпалити міжконфесійну війну та підірвати Національну Безпеку України.

Українська Православна Церква здійснює свою діяльність відповідно до вимог законодавства України та жодним чином не вчиняє наклепницьких дій,  вказаних у зверненні посадових осіб, представників органів місцевого самоврядування. Своїми діями вказані депутати, народні обранці, виявили себе безпосередніми ворогами Українського народу, в діяльності яких прослідковується грубе порушення ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 161 Кримінального Кодексу України.

Тому, враховуючи реальну загрозу для національної безпеки в Україні та релігійної громади УПЦ, звертаємось з проханням,-

– порушити негайно кримінальні провадження та притягнути до кримінальної відповідальності за ст.111 КК України (Державна зрада), ст. 161 КК України (Розпалювання релігійної ворожнечі), ст.295 КК України (Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку), ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем) депутатів Рівненської обласної Ради, які підписали вищевказане звернення;

– вжити заходів для захисту громадян України, які є прихожанами УПЦ, захистити їх Конституційне право, позбавити від переслідувань їх та їхніх дітей в школах.

У разі ненадання нам реальної допомоги, змушені будемо звертатись за захистом до ОБСЄ та інших міжнародних інституцій, органів та установ.

                                          Митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій"