У Севастополі освятили повітряна куля з образом святителя Луки Кримського / hersones.org

У Севастополі 18 березня освятили повітряну кулю з образом святителя Луки Кримського.

Як повідомляється на сайті Сімферопольської і Кримської єпархії УПЦ, після літургії віруючі хресним ходом вийшли на площу перед собором, де їх чекали представники благодійного фонду імені святителя Луки (Войно-Ясенецького). Майже всю територію площі зайняло розкладене полотно повітряної кулі з великою іконою свт. Луки посередині. Полотно кулі було прив'язане тросами до гондоли.

2

Після короткого молебню отець Сергій освятив повітряну кулю окропленням свяченої води. Звертаючись до повітроплавців, отець благочинний побажав вдалих польотів, молитов перед кожним стартом і розумних досягнень. У свою чергу, від фонду собору була піднесена в дар дивовижна ікона свт. Луки.

Відео дня

Голова правління та засновник благодійного фонду імені святителя Луки (Войно-Ясенецького), Михайло Аргамаков, розповів про цілі та завдання фонду.

«...Ми хочемо показати людям, що наш світ – різний. [...] Повітряна куля – один із наших проектів. [...] Ця повітряна куля, звичайно, одноразова. Після польоту всі прапори й ікони будуть вирізані та роздані учасникам проекту.

Наша мала куля, яка сьогодні освятилась, буде літати постійно. Ця куля використовуватиметься для підготовки пілотів, участі в урочистих заходах. Ми сподіваємося, що вона літатиме і над кримською землею», - розповів, зокрема, Михайло Аргамаков.

3

Ухвалою Синоду Української Православної Церкви від 22 листопада 1995 року архієпископ Сімферопольський і Кримський Лука зарахований до лику місцевошанованих святих.

У ніч з 17 на 18 березня 1996 року в Сімферополі була відкрита могила святителя, його чесні мощі були підняті й урочисто перенесені у кафедральний Свято-Троїцький собор. 18 березня, через 22 роки після набуття мощей святого архієпископа Луки, в Свято-Володимирському соборі в Херсонесі була звершена Божественна літургія, яку очолив благочинний Севастопольського округу протоієрей Сергій Халюта.