/ eparchia.kharkov.ua

У четвер, 15 березня, на території Харківського військового шпиталю та Харківської обласної лікарні відбулося заупокійне богослужіння за загиблими 75 років тому полоненими, які були розстріляні під час другого захоплення Харкова німецько-фашистськими військами у березні 1943 року. 

Богослужіння на місці братської могили за благословенням митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія звершили клірики Харківської єпархії УПЦ. Богослужбові співи виконували студенти Харківської духовної семінарії, повідомляється на сайті єпархії.  

/ eparchia.kharkov.ua

Разом з іншими полоненими на території шпиталю були закатовані військові чехословацького батальйону під командуванням Людвига Свободи. Майже кожен рік у ці березневі дні до Харкова приїжджають громадяни Чехії, покладають до пам’ятного знаку вінки та квіти. Що відбулося ї цього року. 

Відео дня
Майже кожен рік в ці березневі дні до Харкова приїжджають громадяни Чехії / eparchia.kharkov.ua

Нагадаємо, у березні 1943 року Червона армія повторно залишила м. Харків. На території 1-го армійського шпиталя залишилось більше тисячі поранених військовослужбовців (в основному тяжко поранених), яких не встигли евакуювати. Зайнявши місто, есесівці протягом 13-17 березня стратили більше тисячі військовослужбовців та медперсоналу. Тіла поховали в трьох великих ровах – братських могилах. Нині це територія Харківського військового шпиталю та обласної лікарні.