/ temples.ru

Всесвітньо відомий пам'ятник російської архітектури – шатровий храм Преображення Господнього у селі Остров Ленінського району Московської області передали Руській Православній Церкві.

Передача храму відбулася згідно з розпорядженням від 15 січня 2018 року Територіального управління Федерального агентства з управління держмайном у Московській області, повідомляє "Фома".

Храм Преображення Господнього XVI століття у селі Остров є об'єктом культурної спадщини федерального значення.

Відео дня

Він відомий у світі поряд з такими шедеврами, як храм Вознесіння Господнього в Коломенському і собор Покрова Пресвятої Богородиці на Рву (Василя Блаженного) на Червоній площі в Москві.

Преображенський храм має в плані хрестоподібну основу, на якій розташований восьмерик із шатром, увінчаним гладкою позолоченою головою. Підстава шатра декорована кількома ярусами кокошників і 12 малими главками.

У першій третині XIX століття храм був частково перебудований, тоді ж звели дзвіницю у псевдоготичному стилі.

У XIX столітті на території садиби, де розташовувався храм, була створена Островська Владична богадільня для сиріт духовного звання. Сьогодні більша частина споруд утрачена.

У 30-х роках XX століття храм був закритий, богослужіння припинені. У 60-х роках почалися реставраційні роботи, а з 1990 року в храмі відновилися богослужіння.