Православні вшановують ікону Богородиці "Державна" і прославили священномученика / patriarchia.ru

У Єкатеринбурзі 15 березня відбулися урочистості з нагоди святкування набуття ікони Божої Матері «Державна».

За літургією відбулася канонізація священика Олександра Адріанова, включеного в Собор новомучеників і сповідників рішенням Священного Синоду від 7 березня (журнал № 6), повідомляє patriarchia.ru.

Єпископ Среднеуральский Євген зачитав рішення Священного Синоду про канонізацію священика Олександра Адріанова. З амвона прозвучало житіє нового святого. Потім була принесена ікона священномученика Олександра.

Відео дня
2

Архієреї приклалися до святого образу, і всі присутні в храмі хором проспівали: «Священномучениче Олександре, моли Бога за нас!». Митрополит Єкатеринбурзький Кирил благословив усіх присутніх іконою з образом нового святого.

***Священик Олександр Адріанов, настоятель Трьохсвятительського храму Нижньо-Туринського заводу Єкатеринбурзькій єпархії, був ревним і достойним пастирем, який багато потрудився як законоучитель, член різних комітетів і товариств.

Восени 1918 року в зв'язку з убивствами кількох священнослужителів більшість покинули місця свого служіння. Єдиний, хто продовжував служіння на парафії, здійснюючи покладені богослужіння і проповідуючи, був отець Олександр Адріанов.

21 листопада отець Олександр був арештований прямо в храмі під час святкового богослужіння і відвезений на станцію Вия, яка знаходилася недалеко від Нижньо-Туринського заводу.

25 листопада отець Олександр був розстріляний. За свідченням Шипіцина, колишнього червоноармійця, учасника розстрілу, «коли Туринського попа Адріанова вели на розстріл, він твердив: "Господи помилуй, Господи помилуй мене грішного!", неголосно, так напівпошепки». Тіло отця Олександра було знайдено через п'ять днів, злегка присипане снігом, зі схрещеними на грудях руками.