Візантійський монастир Вазелон / sedmitza.ru

Стародавній православний монастир Вазелон поблизу турецького Трабзона (візантійський Трапезунд) буде відновлено після того, як він довгі роки знаходився в занедбаному стані, піддавався оскверненню та ставав об'єктом для вандалів, які руйнували його старовинні споруди.

Як повідомляє «Седмиця» з посиланням на турецьке видання «Нurriyet daily news», реставраційний проект для монастиря Вазелон, розташованого в районі міста Мачка в провінції Требзон, що межує з Чорним морем, був розроблений після того, як це місце прийшло в стан повного запустіння і не раз ставало жертвою нападів мисливців за скарбами.

Точна дата заснування монастиря Вазелон невідома, хоча деякі вчені припускаю, що він міг виникнути в проміжку між 270 і 317 рр. Монастир був відновлений візантійським імператором Юстиніаном у 565 році і в минулому неодноразово був реконстрований.

Відео дня

В останні роки нагальність розробки розширеного проекту реставрації древньої обителі стала очевидною після того, як покрівлі будівель монастиря завалилися в результаті зсуву. Крім того, негативно впливали на будівлі монастиря регулярні атаки мисливців за скарбами. На стінах монастирських будівель також з'явилося безліч графіті туристів, які регулярно гравірували свої імена або зізнання в коханні.

Міністерство туризму Туреччини минулого року подало заявку на участь у тендерах на проект відновлення. Фонди Євросоюзу профінансували цей проект.

Проте роботи, пов'язані з підготовкою проекту реставрації, все ще тривають. Це процес, який займе ще багато часу. Сама реставрація почнеться лише в 2020 році, сказав мер Зайчики Корей Кочхан. Він підкреслив, що відновлення обителі має початися «як можна швидше», і що монастир «має бути відкритий для туризму».

Монастир Вазелон нині, на жаль, абсолютно незахищений. Рада зі збереження культурної спадщини оголосила «зону» в цьому районі, але реально охороняти монастир від вандалів і розкрадачів важко.

Право власності на будівлі монастиря Вазелон, який був зареєстрований як пам'ятка історії та культури, сьогодні належить Міністерству туризму Туреччини. Але монастирські території належать Міністерству лісового господарства. Це також створює додаткові труднощі щодо охорони обителі.

Константинопольський Патріарх Варфоломій відвідав монастир Вазелон у серпні 2011 року. Він разом зі священнослужителями, які супроводжували його, запалив свічки на святому місці і помолився.