Священний Синод Української Православної Церкви вважає відкриття кримінального провадження щодо Запорізької єпархії УПЦ кримінальним переслідуванням релігійної спільноти, що містить ознаки політичного характеру.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це йдеться в журналі №1 сьогоднішнього засідання Священного Синоду УПЦ, яке відбулося під головуванням Предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія у Києво-Печерській лаврі.

Члени Священного Синоду висловили занепокоєння щодо відкриття кримінального провадження прокуратурою Запорізької області відносно Запорізької єпархії УПЦ та зауважили, що «дане кримінальне провадження з релігійним підґрунтям носить політичний характер і має на меті втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви».

Відео дня

В УПЦ вважають, що «такими діями запроваджується нова схема у вигляді кримінального переслідування релігійної спільноти за те, що вона в своїй діяльності керується священними канонами та правилами, згідно з якими в Церкві не задовольняються потреби осіб з інших релігійних спільнот».

На засіданні Священного Синоду було наголошено на тому, що згідно з міжнародним правом, держава не має права порушувати автономію релігійної спільноти та у будь-який спосіб втручатись у її внутрішні справи.

«Релігійна спільнота самостійно визначає порядок та спосіб здійснення або не здійснення обрядів над особами з інших релігійних спільнот», - сказано в ухвалі Синоду УПЦ.

Таким чином, виходячи з положень міжнародного права, Синод Української Православної Церкви заявив про необхідність закриття кримінального провадження стосовно Запорізької єпархії, оскільки воно містить ознаки політичного втручання у діяльність Церкви.

«Вважати, що дане кримінальне провадження підлягає закриттю, оскільки представники Запорізької єпархії Української Православної Церкви діяли відповідно до законодавства України та на підставі канонів Святої Православної Церкви».

Крім того, керівний орган УПЦ звернув увагу на неприпустимість викривлення офіційної назви Української Православної Церкви, а також на канони, згідно з якими церковні Таїнства та обряди можуть звершуватися виключно над членами Церкви.

Нагадаємо, що прокуратурою Запорізької області 11.01.2018 року було відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) стосовно представників Запорізької єпархії УПЦ та ГО «Союз православний «Радомир».

Підставою для відкриття кримінального провадження, стало те, що «представники Запорізької Єпархії Української православної церкви Московського патріархату допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями».