/ sib-catholic.ru

Фінляндська Православна Церква висловила свою позицію щодо евтаназії.

Офіційну думку Церкви щодо цього питання опубліковано на сайті Фінляндської Православної Церкви.

Парламентський Комітет із соціальних питань та питань охорони здоров'я запросив офіційної думки Фінляндської Православної церкви щодо громадянської ініціативи про дозвіл евтаназії. Ініціатива передбачає розробку Парламентом країни законодавчої бази з регулювання питання про евтаназію і дозволу евтаназії у Фінляндії. Ініціатива стверджує необхідність альтернативи вмирання для людей, нестерпність страждань яких не може полегшити навіть хороший паліативний догляд.

Відео дня

Ініціатива передбачає дозвіл евтаназії у Фінляндії при дотриманні ряду критеріїв, коли ніяке лікування не здатне полегшити страждання вмираючого.

Архієрейський собор Церкви 28 лютого висловив свою думку про категоричну неприпустимість евтаназії.

"Фінляндська Православна церква ставиться однозначно негативно до громадянської ініціативи щодо питання евтаназії і підготовки його законодавчої бази почасти через одні й ті самі аргументи, на яких будується лікарська етика: повага до людини та її права на життя. Православна Церква прирівнює евтаназію до умисного вбивства, у тій мірі, у якій вона здійснюється без згоди пацієнта, і до самогубства, у разі якщо вона відбувається на його прохання", - сказано у відповіді на запит парламентарів.

У той же час у ФПЦ відзначили необхідність організації гідної паліативної допомоги та якісного догляду за невиліковними пацієнтами.

"Православна Церква вважає виключно важливим організацію гарного догляду за пацієнтом аж до смерті незалежно від місця і його положення з повагою його переконань і ціннісних поглядів. Те, що це не завжди дотримується у сучасній Фінляндії ще не може служити достатньою підставою для прийняття закону про евтаназію, але зобов'язує комуни/лікарняні округи організовувати догляд на рівні, який вимагає закон", - висловила Церква свою офіційну позицію.