20-річчя обрітення мощей блаженної Матрони Московської в Покровському монастирі міста Москви /

Православні християни 8 березня відзначили 20-річчя обрітення мощей святої блаженної Матрони Московської.

Як повідомляє patriarchia.ru, урочистості пройшли в Покровському ставропігійному жіночому монастирі Москви.

"За життя до неї зверталися багато людей за порадою, за допомогою, за молитвою. Безліч людей приходило до могили на Данилівському кладовищі, а після перенесення мощей і прославлення святої стариці Матрони Московської її ім'я стало особливо шануватися у всій Руській Церкві і навіть у всьому православному світі", - розповів віруючим Предстоятель РПЦ Патріарх Кирил.

Відео дня

Також він нагадав про те, що "Матронушка народилася в скорботі, у неї не було людських радостей".

"Вона не бачила лики людей, вона не бачила блакитного неба, вона не бачила навколишнього світу. Неможливо уявити, в якому світі, для нас незбагненому, повному скорботи, вона жила, але в її душі коїлося щось велике, що вже за життя зробило її близькою до Бога, свята, молитви якої стали допомагати іншим людям. Не було б цих страждань - не було б Матронушки. Може бути, вона б не була, як її брати, атеїсткою, безбожницею, може бути, вона зберегла віру, але святої праведної Матрони Московської б не було. Адже для того щоб засяяла така зірка, треба було пройти через особливу скорботу і особливий досвід життя, який відкрив перед нею, навколишній світ, який вона ніколи не бачила, бачення світу іншого. Про таких людей кажуть: «Вони не вірять - вони знають». Матрона дійсно знала, бачила той світ своїми незрячими очима, і можна собі уявити, якої ж сили була її молитва, адже вона мала знання - знання Божественного присутності в людському житті", - зазначив Патріарх Кирил.

"Життя святої праведної Матрони Московської має нас багато чому навчити. Ми повинні навчитися правильно сприймати скорботи. Скорбота не повинна нас руйнувати, не повинна надривати наші сили, - вона повинна лише зміцнювати нашу віру і загострювати наше релігійне почуття. Так і відбувається, адже дуже багато хто, хто стоїть сьогодні в храмі і за його межами, навряд чи стали б глибоко віруючими, якщо б не їхні власні скорботи, які їм допомогла вирішити та подолати свята страдниця праведна Матрона Московська", - сказав Патріарх.