Захід було приурочено до Року культурної спадщини Європи / orthodoxru.eu

Семінар на тему «Важливість захисту християнської культурної спадщини для Європи» відбувся 6 березня у приміщенні Європейського Парламенту в Брюсселі.

Захід було приурочено до Року культурної спадщини Європи, оголошеного у 2018 році в Європейському Союзі, повідомляє сайт Представництва РПЦ при Європейських міжнародних організаціях.

Організаторами семінару виступили група Європейської народної партії в Європейському парламенті (ЄНП) і Комітет представників Православних Церков при Європейському Союзі (КППЦЄС). На зустрічі були присутні також депутати Європейського Парламенту, офіційні особи ЄС, дипломати, представники релігійних організацій Брюсселя.

Відео дня

Відкриваючи роботу семінару, депутат Європарламенту, співголова робочої групи з міжкультурних відносин і міжрелігійного діалогу ЄНП Георгій Хельвени зауважив, що важливість християнської спадщини для формування і збереження ідентичності європейського континенту була осмислена особливо після початку усунення радикальними ісламістськими угрупованнями християнської присутності на Близькому Сході.

Перша частина семінару була присвячена захисту архітектурних пам'яток як частини європейської культурної спадщини. У рамках теми учасники почули доповідь представника Кіпрської Православної Церкви, вченого-византолога Христодулоса Хаджихристодулоса, який розповів про проблеми, пов'язані із збереженням християнської культурної спадщини на території Північного Кіпру.

Другу частину семінару, присвячену проблемам збереження духовної спадщини за  допомогою освіти, відкрив єпископ Абидський Кирил, який присвятив свій виступ розгляду розуміння людської особистості у Православній Церкві.

Єпископ Баришівський Віктор розповів учасникам зустрічі про важливість збереження пам'яті про новомучеників та сповідників Руської Церкви для майбутніх поколінь. Владика висловив бажання, щоб пам'ять про переслідування релігії у східно-європейських країнах була закріплена в освітніх програмах навчальних закладів країн Європи, а також, щоб у Західній Європі проводилися виставки і конференції, які знайомлять її жителів з подвигом і спадщиною новомучеників.