У Парижі розпочала роботу унікальна виставка ікон XVI-XIX століть / cerkov-ua.eu

У Парижі у виставкових залах Православного Духовно-культурного центру відбулося відкриття унікальної виставки російської ікони XVI-XIX століть "Великдень".

Експозиція старовинних російських ікон присвячена темі Страстей Христових і Його славного Воскресіння, повідомляє Корсунська єпархія Православної Церкви у Франції.

Церемонію відкриття очолив Керуючий Корсунської єпархією єпископ Нестор, який звернувся до присутніх з вітальною промовою. Вернісаж відбувся за участю священнослужителів, діячів культури, цінителів іконографічного мистецтва та гостей Центру.

Відео дня

Зібрання ікон складається із сотні шедеврів російської іконопису періоду з XVI по XIX століття і формувалось протягом 50 років паризькими колекціонерами. Виставка відрізняється різноманітністю стилів, шкіл і епох православного іконопису, що змінювали один одного протягом п'яти століть.

Серед експонованих образів представлені настільки рідкісні ікони, як «Бесіда преподобних Варлаама і Іоасафа» початку XVIII століття, «Положення дарів у скарбницю» XIX століття та багато інших. Одним з найбільш цінних експонатів цього періоду можна назвати образ святителя Миколая Чудотворця, на полях якого розміщені 16 фрагментів житія святого.

Велика частина експонованих образів відноситься до XVII століття. Їх різноманітність дозволяє простежити, як розвивалася російська іконографія протягом цього періоду.

До першої третини XVII століття належить «таблетка»: ікона, що зображає «Вознесіння Христа» і «Христа серед учнів». Сьогодні відома досить обмежена кількість подібного роду ікон, їх рідкість обумовлена складністю зберігання.

XVIII століття відображено в іконах, що вийшли з майстерень старообрядців на Вигозері (Карелія), а також -під пензлів іконописців Вятки, Палеха, Павлово-на-Оке, Невьянська.

XIX і початок XX століття представлені іконами, виготовленими в таких відомих центрах як Палех і Мстера, розташованих поруч з Володимиром.

Виставка була організована асоціацією "Культура" при Троїцькому кафедральному соборі на набережній Бранлі.