Митрополит Антоній зі своєю мамою Параскеві Василівною / Центр інформації УПЦ

У Міжнародний жіночий день віруючим християнам слід проявити турботу про своїх близьких, перш за все, добрими справами і увагою, не вдаючись до надмірностей під час Великого посту.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

Владика нагадав, що історично свято 8 березня пов'язано з революційним рухом в Нью-Йорку, де в цей день в 1908 році пройшла масова маніфестація за рівноправність жінок. І вже з Америки акції за права жінок перемістилися в Європу.

Відео дня

«Спочатку в основі свята був революційний рух соціал-демократів. В 1917 році акція за рівноправність жінок пройшла в Петербурзі, і в ній взяли участь близько 100 тисяч осіб. Через тиждень після цієї події від престолу відрікся Микола ІІ, і для організаторів акції це був якийсь знак. Більшовики вважали, що масова маніфестація призвела до розвалу Імперії, тому і стали відзначати цей день як свято», - розповів митрополит Антоній.

З 1966 року в СРСР 8 березня став офіційним вихідним днем, однак з часом його ідеологічна складова відійшла на другий план, зазначив владика.

«Для всіх віруючих людей прихід більшовиків до влади – це репресивна машина, від якої постраждали мільйони і мільйони наш співвітчизників. Тому підсвідомо це свято асоціюється з більшовиками і атеїстами, які завдали великої шкоди церковному життю. Водночас, протягом всього ХХ століття це свято отримувало певну трансформацію, і вже мало хто вникав у те, хто його заснував і з чим воно пов'язане. І донині поступово революційне підґрунтя відійшло на другий план, а на 8 березня стали дивитися просто як на Жіночий день», - сказав митрополит Антоній.

Керуючий справами УПЦ пояснив, що особливого богоборчого сенсу день 8 березня сам по собі не несе. І оскільки цей день досі є офіційним вихідним, йому надається вже нове осмислення.

«Згідно з державним і світським календарем, це вихідний день і свято. Ми, як християни, маємо відповідально ставитися до того, що дає нам Господь. Кожен день – це особлива милість Божа, кожен день ми стикаємося з близькими людьми, які чекають від нас теплоти і уваги. Тому потрібно, щоб цей день був наповнений особливою концентрацією уваги і любові до близьких нам жінок – матерів, сестер, дочок, дружин», - розповів митрополит.

Однак відзначати 8 березня віруючі люди мають без надмірностей, оскільки це свято завжди припадає на Великий піст, нагадав владика.

«У кого є можливість, у цей день можна привітати близьких жінок, подарувати їм квіти, показати їм свою турботу. Прибрати в будинку, приготувати обід або вечерю – це речі, які важливі для того, щоб передати особливе ставлення до наших близьких. Але треба пам'ятати і про те, що нині Великий піст, тому цей день не має перетворитися в гуляння та бенкети, які не вписуються в церковні статути. Цим ми принесемо шкоду і своєї душі, та ніяк не допоможемо і своїм близьким», - зазначив митрополит.

Також керуючий справами УПЦ нагадав, що в церковному календарі є свято Жінок-мироносиць, а в багатьох країнах Європи, в тому числі і в Україні, відзначають День матері, який за своїм змістом набагато ближче до християнського осмислення жіночого дня.

«В Україні День матері відзначається у другу неділю травня. Можливо, це свято досі не зовсім оцінене нашим суспільством. Але, якщо говорити про необхідність саме святкування жіночого дня, то цей день завжди випадає на пасхальний період з особливим святковим настроєм, на відміну від 8 березня, яке завжди випадає у піст», - сказав митрополит.

false