Предстоятель закликав завжди бути вдячними Богу / news.church.ua

Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив, заради чого святі ховалися від світу, розповів про те, чим ми можемо наблизитись до досконалості давніх подвижників, та закликав завжди бути вдячними Богу.

Про це Предстоятель УПЦ розповів у своїй недільній проповіді у день свята Собору всіх преподобних Києво-Печерських, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ

“Вони жили у різні епохи, в різні часи, але всіх їх об’єднувала любов до Бога і бажання очистити себе від гріха і з’єднати себе з Богом, – сказав Архіпастир про святих подвижників. – Заради цього вони йшли в печери, затворялись, жили багато років, вживаючи в день одну просфорку і стакан води – і не кожен день. Що їх там тримало і на що вони це життя поміняли? Коли вони жили в миру, вони користувалися людськими втіхами, людськими благами, коли зачинилися в печеру – вони знайшли там Бога. Їм вже нічого не треба було з мирського. Бог насолодив всі їхні почуття і всі їх бажання, вони наповнилися любов’ю до Бога”.

Продовжуючи пояснювати, чому святі відмовлялись від усього, щоб завжди бути з Богом, Предстоятель наголосив: “Бог є Світло, Бог є Життя, Бог є Любов і Радість. Якщо людина має Бога в душі своїй, то їй всюди добре: добре бути при владі, добре бути багатим, чи бідним, чи здоровим, чи хворим, вченим і простим. Тому що головний скарб, який втішає людину, це не влада, не багатство, не вченість, а Бог, Який є джерелом радості і всякої втіхи”.

За словами Його Блаженства, кожна людина може в якійсь мірі уподібнитися преподобним у пості, молитві і подвигах, але не зрівняється з ними. Однак “є один подвиг, який може нас зрівняти зі святими отцями”.

“Ми живемо в останні часи. І у нас дуже багато хвороб, дуже багато скорбот, всяких неприємностей в житті. Коли людина буде терпіти скорботи з вдячністю, з молитвою, зі смиренням, не буде нарікати, то та людина і підніметься на міру досконалості, яку мали давні отці”.

Блаженніший Владика підкреслив, що дякувати Богу у справжніх скорботах і випробуваннях зовсім не легко та закликав бути вдячними Богу, незважаючи ні на що.