Національне свято Республіки Болгарії на горі Шипка / foto.patriarchia.ru

Справжнє чудо Боже відбувається тоді, коли вже всі людські сили вичерпані - у відповідь на останнє зусилля людської волі.

Про це Патріарх Московський і всієї Русі Кирил сказав сьогодні після Божественної літургії у кафедральному Олександро-Невському соборі Софії, у день 140-річчя визволення Болгарії від іновірного ярма, повідомляє patriarchia.ru.

"Справжнє чудо Боже часом відбувається саме тоді, коли вже всі людські сили вичерпані - у відповідь на останнє зусилля людської волі. Воно є там, де воно дійсно необхідно для життя людини, для його порятунку. Воно вимагає зустрічної дії від людини, її переконаної молитви і спрямованості до Бога, готовності віддати себе на волю Божу", - сказав Патріарх Кирил.

Відео дня

"У пам'ять про завершення війни, яка 140 років тому принесла визволення болгарському народу, на російських медалях був вибитий вірш із псалма: "Не нам, не нам, а імені Твоєму" (Пс. 113:9). Це смиренне визнання Божої волі, визнання Божественного чуда, звершеного у подіях війни, і допомоги Божої, що заповнила неміч людських сил", - зазначив Предстоятель РПЦ.

Патріарх Кирил.нагадав про те, що у сьогоднішньому Євангельському читанні говорилося про те, як Господь Іісус Христос зцілив розслабленого (Мк. 2:1-12).

"У християнському розумінні диво не доводить Істину. Господь здійснював чудеса не для того, щоб когось здивувати чи щось довести. Усі чудеса, описані євангелістами, здійснювалися там, де в них була потреба, і велика частина з них - це зцілення хворих.

Ми пам'ятаємо, як Спаситель, будучи у Назареті, не міг зробити там чудес по невірі місцевих жителів (Мф. 13:58; Мк. 6:5-6). Тим же, кого зціляв, Він казав: Іди, віра твоя спасла тебе (Мк. 10:52; Лк. 17:19). Диво може зміцнити віру, але чудо не може служити неодмінною вимогою для віри у Христа", - сказав глава Церкви.