Подячний молебень у храмі Різдва Христового на Шипці /

У Болгарії на вершині Шипки, яка раніше іменувалася вершиною святителя Миколая, 3 березня відбулася урочиста церемонія, присвячена Національному святу Республіки Болгарії. Національні святкування 140-ї річниці визволення Болгарії проводяться під патронатом глави держави, повідомляє patriarchia.ru.

На торжестві були присутні Патріарх Московський і всієї Русі Кирил і Патріарх Болгарський Неофіт, ієрархи та священнослужителі Болгарської Православної Церкви.

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив літію за упокій пріснопам'ятних імператора Олександра Миколайовича, всіх воєначальників і воїнів - російських і болгарських - і всіх Преосвященних архіпастирів, ієреїв, монахів і мирян, які поклали своє життя за віру і звільнення болгарської землі.

Відео дня

Звернувшись до присутніх, Предстоятель Руської Православної Церкви сказав:

«Сьогодні, у День визволення Болгарії від османського ярма, ми піднесли молитви про упокоєння російських воїнів і болгарських ополченців, які героїчно загинули під час оборони Шипки, що стала одним з найяскравіших епізодів Визвольної війни.

140 років відділяє нас від шипкинськой епопеї, але світлі образи воїнів-визволителів не зникають з народної пам'яті, і кожне наступне покоління православних християн з живою увагою і зацікавленістю знову відкриває для себе історію Визвольної війни. Причиною тому - унікальний жертовний характер цієї боротьби за свободу пригноблених братів.

Слово Боже говорить, що немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх (Ін. 15:13). І тисячі солдатів і офіцерів російської армії віддали свої життя за порятунок людей, пов'язаних з ними спільною святою православною вірою. Натхненні силою віри, вони, по слову апостола, були міцні на війні, обертали у розтіч полки чужоземців (Євр. 11:34). Показавши приклад стійкості, мужності і відваги, ці воїни Христові власною кров'ю сплатили звільнення від гіркого п'ятивікового іновірного гніту давньої християнської країни.

На честь безстрашних захисників Шипкинського перевалу на самій його вершині, що традиційно носила ім'я святителя Миколая Мирлікійського Чудотворця, був споруджений цей величний монумент, де поховані останки загиблих тут солдат російської армії і болгарських ополченців.

Перебуваючи на цьому священному місці, не можна не відчути особливого благоговіння і не перейнятися свідомістю неминущого історичного значення подвигу захисників Шипки. Хай буде вічною їх світла пам'ять!

Молюся нині і про те, щоб з особливою силою проявився багатовіковий духовний зв'язок між нашими народами, який залишався непорушним на всі часи і знаходив вияв у братському однодумності і готовності докладати зусилля в ім'я зміцнення єдності Святого Православ'я, збереження християнських цінностей і православних традицій отців. Усіх вас сердечно вітаю з цією чудовою річницею і прекрасним святом для болгарського і російського народу. Амінь».

Предстоятелі Руської Православної Церкви і Болгарської Православної Церкви відвідали Пам'ятник Свободи на вершині гори, де поклали квіти до місця поховання учасників оборони Шипки.

false

*** Пам'ятник Свободи на Шипці розташований у вищій точці (1523 м над рівнем моря) Шипкинського перевалу - на вершині, яка традиційно носила ім'я святителя Миколая. У 1954 році вершину з ідеологічних міркувань перейменували у «пік Столетова» на честь російського генерала Н.Р. Столетова (1831-1912) - начальника оборони Шипки і командувача болгарським військом.

У 1977 році вершина отримала нинішню назву «Шипка». Вершина Шипка і прилеглі території мають статус національного парку-музею.

Пам'ятник Свободи споруджений за ініціативи ветеранів болгарського ополчення на приватні пожертвування і був урочисто відкритий 26 серпня 1934 року. Конструктивно являє семиповерхову кам'яну вежу, стилізований під середньовічну болгарську фортеця загальною висотою 31,5 м.