храм був виставлений на торги як складське приміщення / monasterium.ru

У підмосковному Каширі буде відновлений знаменитий Нікітський жіночий монастир.

Про це розповів голова міського округу Олексій Спаський, виступаючи зі звітом перед місцевими жителями. За його словами, відновлювальні роботи у храмах обителі проведуть за рахунок коштів Фонду порушених святинь, а створення інфраструктури на прилеглій території візьмуть на себе міський та обласний бюджети, повідомляє "Монастирський вісник".

«До території монастиря буде оновлена дорога, облаштовано оглядовий майданчик, проведено озеленення», – розповів Олексій Спаський.

Відео дня

Роботи планується закінчити до кінця червня поточного року. На освячення відновленої обителі очікують приїзду вищих ієрархів Російської Православної Церкви.

Дерев'яна Нікітська церква на місці майбутнього монастиря існувала ще у XVII столітті. Новий кам'яний Нікітський храм був здебільшого побудований у 1823 році на кошти купця Федора Руднєва, добудований і освячений у 1855 році.

У 1843 році на кошти Ф. В. Руднєва при храмі відкрита богодільня, яка у 1862 році перетворена на жіночу громаду. У 1884 році громада отримала статус жіночого монастиря.

У 1919 році насельниці, боячись закриття обителі, перетворили її на артіль. Однак у 1920-х роках монастир все ж був закритий, Нікітська і Преображенська церкви переобладнані під виробничі приміщення, верхні яруси дзвіниці зламані. Іоанно-Предтеченський монастир був повністю зруйнований. Після війни приміщення монастиря використовували панчішно-шкарпетковим комбінатом.

Спасо-Преображенський храм був переданий Церкві у 1998 році, будівля Нікітського храму довгий час була предметом майнових спорів. У липні 2007 року храм був виставлений на торги як складське приміщення; справа дійшла до суду. У 2009 році Нікітський храм переданий Церкві.