1

30 жовтня у Свято-Покровському Голосіївському чоловічому монастирі Києва (Голосіївська пустинь) відзначають 26-ту річницю упокоєння черниці Аліпії (Авдєєвої) - подвижниці, яка особливо шанується православними християнами в Україні.

Як повідомили "УНІАН-Релігії" в монастирі, обитель відкрита для зустрічі паломників вже зараз. Зазвичай, люди йдуть всю ніч, черга до блаженної стариці не припиняється.

Черниця Аліпія поки не зарахована до лику святих, разом з тим її шанування можна порівняти з шануванням православними християнами Матрони Московської.

Відео дня

За словами намісника монастиря архімандрита Ісаакія (Андроніка), у багатьох віруючих стало благочестивою традицією приходити в обитель в день преставлення матінки Аліпії - 30 жовтня, щоб вклонитися їй.

В цей день в Голосієво приїжджають паломники з усіх країн СНД, близького і далекого зарубіжжя. Для того, щоб всі бажаючі змогли відвідати богослужіння, в цей день у монастирі буде звершено чотири Божественні літургії.

«Матушку Аліпію люблять, і вона близька багатьом, тому що жила в наші дні, її подвиг подвижництва пам'ятають люди. Багатьом вона допомогла, багатьох привела до каяття, особливо після того, як відійшла до Господа. При всій простоті, яку вона навмисно демонструвала, вона була дуже мудрою людиною», - розповів намісник монастиря.

Матінка Аліпія спочиває в невеликій усипальниці, в нижньому приділі храму обителі, освяченому на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело».

30-го жовтня у Свято-Покровському Голосіївському чоловічому монастирі відбудуться:

1-я Літургія - 03.00 (Покровський храм)

2-я Літургія - 05.00 (Покровський храм)

3-я Літургія - 07.00 (храм Св. Іоанна Дамаскіна)

4-я Літургія - 09.00 (Живоносне джерело)

Протягом дня на місці поховання матінки Аліпії і у каплиці на місці її подвигів відбуватимуться панахиди.

Як повідомляв УНІАН, минулого року Свято-Покровський Голосіївський чоловічий монастир Києва в день пам'яті черниці Аліпії відвідали близько 100 тисяч паломників.

Довідка "УНІАН-Релігії". Черниця Аліпія народилася 16 березня (3 березня - за старим стилем) 1905 року. Була пострижена у чернецтво в 1940-х роках в Києво-Печерській лаврі.

За покірливе несення скорбот і численні духовні подвиги Господь дав їй дар зцілення і прозорливості.

У 1979 році черниця Аліпія оселилася на руїнах знищеної в 1926 році Голосіївської пустині, де несла свій духовний подвиг. Сюди до неї приходило безліч людей з проханнями про зцілення і духовну допомогу.

30 жовтня 1988 року черниця Аліпія відійшла до Господа, її поховали на Лісовому кладовищі міста Києва.

18 травня 2006 року з благословення предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Володимира тіло блаженної стариці перепоховали в Голосіївському монастирі, в усипальниці під храмом на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело».

Дні особливого поминання черниці Аліпії звершуються 30 числа кожного місяця (у лютому - 28 числа), 30 жовтня, 16 березня, 18 травня, 30 серпня.