Патріарх Кирило / foto.patriarchia.ru

У день Торжества Православ'я Патріарх Кирил звершив літургію святителя Василія Великого і чин Торжества Православ'я в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві.

Після богослужіння відбувся урочистий прийом, під час якого Патріарх поділився своїми думками про роль Православ'я, повідомляє patriarchia.ru.

«Православ'я сформувало нашу національну ідентичність. А в наш час правильне розуміння ідентичності зберігає країни й народи від того, щоб розчинитися в глобалізаційному котлі та втратити всяку основу національного життя», - сказав Патріарх Кирил.

Відео дня

Патріарх розповів, що, на його думку, є ключовим в понятті "ідентичність".

«Для нас, православних людей, в основі ідентичності – наша віра, яка допомогла сформувати наші народи, яка мобілізувала їх на відбиття агресії іноземних загарбників, яка надихала наших предків у найважчих обставинах. Культура, при всій її силі, більш вразлива щодо зовнішніх впливів», - підкреслив він.

Патріарх зазначив, що в епоху глобалізації виникають певні ризики, щодо національної ідентичності.

«Сьогодні на Православ'ї лежить величезна відповідальність. Коли система моральних цінностей переглядається у найбільш сильних державах, які нав'язують свою волю країнам не настільки могутнім, виникає питання: а що ж Церква? Чи вона здатна сказати «ні» сильним світу цього? Чи здатна боротися за духовну дійсність, яку передавала з покоління в покоління, або, йдучи шляхом політкоректності, толерантності, Церква втратить можливість свідчити світові про справжні християнські цінності?

Сьогодні ми бачимо, як національні культури або розчиняються, або втрачають свої позиції перед обличчям глобальної масової культури. Але духовність людей, їхня віра є тим стрижнем, який зберігає національну ідентичність», - констатував Патріарх Кирил.

Він також розповів, як зберегти ідентичність в сучасному світі.

«Головний конфлікт, який сьогодні є у світі, – це конфлікт між глобалізацією та ідентичністю. Але як далеко ми можемо зайти, захищаючи нашу ідентичність перед лицем глобалізації? Що в глобалізації є корисного, а що згубного? На ці питання і має мудро відповідати Церква, допомагаючи народу не йти в штучну ізоляцію, а активно діяти на міжнародній арені, захищаючи свою національну духовну й культурну ідентичність.

Національна ідентичність народів сьогодні піддається сильній деформації. Тому день Торжества Православ'я – це не лише данина минулому. Це дуже актуальне свято, це, в хорошому сенсі слова, виклик усім нам», – підкреслив Патріарх.