Патріарх Кирил звернувся з закликом зберігати віру Православну / foto.patriarchia.ru

Віра Христова збережеться до кінця віків, якщо вірні збережуть мужність і непохитну волю стверджувати Православ'я, яке є істинним світлом світу.

Про це Патріарх Московський і всієї Русі Кирил сказав у своєму слові, зверненому до віруючих, у Неділю Торжества Православ'я, повідомляє прес-служба Патріарха.

Патріарх нагадав, що свято Торжества Православ'я було встановлене у IX столітті - через п'ять десятиліть після VII Вселенського Собору, який затвердив Православ'я, тому що треба було багато часу, щоб остаточно засвідчити істину іконошанування.

Відео дня

«Візантійські імператори й інші сильні світу цього намагалися використовувати церковне різнодумство для досягнення своїх політичних цілей. Якщо одні імператори залишалися вірними Православ'ю, то інші були готові змінити устрій церковного життя і навіть саме православне віровчення. Ось чому VII Вселенський Собор, що затвердив Православ'я, не зміг остаточно перемогти іконоборство, і ця боротьба тривала понад 50 років», - розповів Патріарх.

У цей день Церква згадує новомучеників і сповідників, і, за словами Патріарха, їх жертва перевершила всі інші страждання, прийняті християнами за всю історію.

«Ніколи захист віри не супроводжувався такими страшними і кривавими гоніннями, які зазнав наш народ. І тому сьогодні, у день Торжества Православ'я, згадуючи давніх оборонців православної віри, ми особливо молилися, згадували тих наших батьків і дідів, хто життя своє поклав, захищаючи віру Христову, захищаючи Церкву. Ми згадували наших видатних першоієрархів, наших архієреїв, священиків і мирян, які не побоялися ні страждань, ні мученицької смерті, але зберегли для нас, для наступних поколінь, безцінний скарб Православ'я», - сказав Патріарх.

У День Торжества Православ'я Предстоятель РПЦ побажав усім сучасникам зберігати віру, передаючи її наступним поколінням.

«Вшановуючи молитовну пам'ять усім, хто з перших століть християнства і до сьогоднішнього дня захищав і захищає віру православну, стверджуючи її в народі, ми звертаємося до Господа з особливою молитвою, щоб Він прихилив милість Свою над Церквою Вселенською Православною. Щоб Він допоміг нам пройти через непрості випробування, яким піддається віра сучасної людини, щоб і нинішнє покоління увійшло в історію як покоління, яке зберегло віру та передало її наступним поколінням», - сказав Патріарх Кирил.