Патріарх закликав віруючих навчитися терпіти з відкритим серцем / foto.patriarchia.ru

Терпіння - це стан духу, і цей стан ніяк не пов'язаний із вольовими зусиллями.

Про те, як навчитися терпінню «без стиснутых скул і без стиснутих кулаків» Патріарх Московський і всієї Русі Кирил розповів віруючим у день пам'яті великомученика Феодора Тирона, повідомляє прес-служба Патріарха.

«Кожному доводилося зустрічатися у житті з терплячою людиною, яка може зусиллям волі витримати фізичний біль. Особливо часто лікарі зіштовхуються з тими, хто починає кричати ще до того, як їх торкнулися шприцом, так і з тими, хто готовий неймовірний фізичний біль пригнічувати своєю волею. Багато людей управляють емоціями саме силою волі. Такого роду терпіння, яке підтримується силою волі, не має ніякого відношення до християнської чесноти терпіння», - зазначив Патріарх.

Відео дня

За словами Патріарха, терпіння, здійснюване силою волі - лише фізична реакція людини на обставини, а віруючі люди повинні прагнути до духовного терпіння.

«Не можна сказати, що терпіння, породжене силою волі, погано - дуже навіть добре! Але у такому випадку мова йде не про виховання волі, а про чесноту, без якої немає надії на порятунок. Цілком очевидно, що такою чеснотою не може бути вольове зусилля у відповідь на якийсь виклик, - це було б занадто плоско, занадто примітивно», - сказав Патріарх.

«Без терпіння не може бути сподівання, говорить святий Іоанн Златоуст, а надія - це надія на порятунок. Немає терпіння, немає ніякої надії на порятунок. Терпіння - це стан духу, і цей стан ніяк не пов'язаний з вольовими зусиллями у відповідь на зло. Людина терпляча, якщо у її серці мир, радість, світло», - пояснив Предстоятель РПЦ.

Істинне терпіння дає віруючій людині участь у церковному житті. Так, особливу благодать відчувають люди після причастя Святих Христових Таїн.

«Після причастя - у нашій душі радість і мир. І якщо раптом відбувається щось, що викликало б у звичайній ситуації негативні емоції, то тепер усе йде і розчиняється у якійсь дивній духовній глибині. Ось це і є християнське терпіння. Християнське терпіння - це набуток Духа Святого, це духовне життя, коли негативним реакціям, гніву, дратівливості, злості просто немає місця у людському серці», - розповів Патріарх Кирил.

При цьому Предстоятель РПЦ вчить стримувати прагнення якомога жорсткіше відповісти кривднику, адже тоді саме кривдник виявиться переможцем у конфлікті, порушивши наш внутрішній спокій.

«Кривдник точно знає, що ми раздражимся, що ми будемо гніватися, що ми почнемо будувати якусь стратегію боротьби із ним, хоча до того нічого подібного у нас і в думках не було. І, якщо ми на подразнення відповідаємо гнівом, злими думками, значить, кривдник нас переміг. Він вторгся у наш духовний світ і його зруйнував. Свою злість, свої злі думки він ввів у нашу свідомість, у нашу душу, примусив нас думати про дії у відповідь», - пояснює Патріарх.

Відзначивши велику силу терпіння, Патріарх закликав віруючих навчитися терпіти з відкритим серцем.

«Якщо ми живемо Божественною благодаттю, подібно до того, як живемо нею після причастя Святих Христових Таїн, то ніяка ворожа сила не може порушити наш внутрішній світ. Ось це і є терпіння без стиснутих скул і без стиснених кулаків, з відкритим серцем і з відкритим поглядом. Це і є велика сила, здатна розбивати зло», - сказав Патріарх Кирил.