У київському Афганському храмі УПЦ почали цілодобово молитися за мир в Україні / Центр інформації УПЦ

У Києві в академічному Свято-Воскресенському храмі пам’яті загиблих та ветеранів Афганістану (Афганський храм) розпочалося цілодобове читання Неусипного Псалтиря за здоров’я поранених, упокій загиблих воїнів і за мир в Україні.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, до цілодобового читання Псалтиря у період Великого посту можуть долучитись усі вірні, для кого важливі посилені молитви за близьких.

2

«Лунає цілодобова молитва за мир в Церкві і нашій державі, за здоров’я воїнів, поранених і за упокій тих, хто не повернувся з поля бою. Цією молитвою православні можуть долучитися до виконання благословення Предстоятеля нашої Церкви. Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив кожному православному християнину прочитувати протягом Великого посту додатково одну кафізму за мир в Україні», - розповів настоятель храму.

Відео дня

Отець Сергій зазначив, що православні миряни у будь-який час доби мають можливість прийти в Афганських храм і помолитися. Ця традиція під час Великого Посту триває третій рік поспіль.

3

«Українська спілка ветеранів Афганістану на піст формує графіки чергування в храмі. Ветерани долучаються до молитви. Один з голів районних спілок ветеранів Афганістану в перший рік читав Псалтир до восьми годин невідступно. Він прийшов з великим списком загиблих в Афганській війні своїх побратимів і на кожній кафізмі поминав їх», - розповів протоієрей Сергій Ющик.

Голова української Спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький впевнений, що цілодобове читання Псалтиря здатне сприяти припиненню війни на Сході України.

2

«Нещодавно ми святкували нашу афганську дату - річницю виведення військ з Афганістану. І того дня всі ми молилися за те, щоб в Україні з’явилася дата закінчення ще однієї війни. Всі ми чекаємо на цю дату і сподіваємся, що вона буде цього року», - побажав Сергій Червонописький.

Також він повідомив про те, що ветерани Афганістану разом з Українською Православною Церквою беруть активну участь у переговорах з повернення військовополонених, а нещодавно ініціювали пошук зниклих безвісті.

«Понад півтори тисячі українців вважаються зниклими безвісті за час війни на Сході України. І ми разом з Православною Церквою взялись за роботу із розшуку цих людей», - повідомив голова української Спілки ветеранів Афганістану.

2

У період Великого посту Псалтир безперервно читатимуть студенти та викладачи Київських духовних шкіл, священнослужителі, воїни-афганці, учасники бойових дій на Сході України.

Читання псалмів триватиме до початку святкового вечірнього богослужіння 30 березня, перед Лазаревою суботою.

2

Цілодобове читання Псалмів - давня монастирська традиція, завдяки якій монахи вимолюють увесь світ. Псалмоспіви - молитви особливої сили, що звершуються і вдень, і вночі. Окрім поминання живих і померлих, підносяться молитви з особливими проханнями і прикликанням Божої благодаті. Свято-Воскресенський храм пам’яті загиблих та ветеранів Афганістану у період читання Неусипного Псалтиря буде відкритий цілодобово (Київ, вул. Лаврська, 17).