Патріарх Кирило розповів про гріх пустослів'я / foto.patriarchia.ru

Порожні слова, які не несуть ніякого духовного сенсу, стають небезпечним гріхом і приносять тяжкість нашому серцю.

Про гріх пустослів'я і користь мовчання Патріарх Московський і всієї Русі Кирил розповів віруючим у середу, після повечір'я з читанням Великого покаянного канону, повідомляє прес-служба Патріарха.

«Марнослів'я є небезпечною вадою. На відміну від лайки, яка супроводжує людські конфлікти і яка ясно поставляє себе на бік зла, марнослів'я як би морально нейтральне, але насправді несе в собі руйнівний заряд, який, обрушуючись на людську свідомість, завдає їй дуже великої шкоди. Але марнослів'я несе шкоду не тільки для тих, хто чує порожні слова, але і для тих, хто ці слова вимовляє», - сказав Патріарх.

Відео дня

Патріарх Кирил зазначив, що слово дано людині як дар Божий, і саме можливість спілкуватися за допомогою слова відрізняє людину від тварини.

«Слово - це великий Божий дар. Словом ми відрізняємося від тваринного світу, тому що через слово ми спілкуємося один з одним, передаємо інформацію, передаємо дуже важливі думки, ідеї, які допомагають людству рухатися, розвиватися. Слово - це дійсно те, чим Бог прикрасив людину. І якщо слово порожнє, то це означає, що та енергія, яка необхідна для вимовляння слів, іде в пустоту», - сказав Предстоятель РПЦ.

Патріарх зазначив, що марнослів'я - це порок, який шкодить і душі людини, і її психічному стану, руйнуючи внутрішній світ.

«Більше за все людина грішить язиком, - сказав Патріарх. - Якщо уявити собі, скільки внутрішньої енергії ми витрачаємо на ці пусті слова, то стане ясно, що марнослів'я завдає шкоди і людині, яка ці порожні слова вимовляє. Недарма Слово Боже закликає нас: «поклади, Господи, зберігання устом Твоїм і двері огорожі в устах моїх». Цими словами з псалма ми звертаємося до Господа, щоб Він відгородив нас від порожні слова»

Єдиним засобом, який допоможе позбутися від пустослів'я, є мовчання. Тільки, коли ми мовчимо, ми можемо думати, аналізувати і стримувати себе від гріха, - зазначив Патріарх.

«Найкраще місце, де ми мимоволі мовчимо, це храм Божий. Тут ми не лише молимося Господу, чуємо чудові слова молитов, чуємо дивну церковну музику, прекрасні пісні, але ми ще й мовчимо. У нас з'являється шанс про що подумати, сконцентрувати свої сили та набратися цих сил для того, щоб вести праведне життя, у першу чергу, намагаючись не руйнувати свій внутрішній світ порожніми словами», - сказав Патріарх Кирил.