Завдання місії - неупереджене та об'єктивне спостереження за ситуацією / osce.org

Представники ОБСЄ стурбовані висвітленням у ЗМІ ситуації у Запоріжжі, тому особисто братимуть участь і моніторитимуть ситуацію під час проведення Хресної ходи 25 лютого, у День Торжества Православ'я.

Про це 21 лютого європейські спостерігачі Людівін Естьен (Франція) і Крістоф Роша (Швейцарія), що прибули у Запоріжжя для аналізу ситуації, розповіли на зустрічі з митрополитом Запорізьким і Мелітопольським Лукою, повідомляє прес-служба Запорізької єпархії УПЦ.

Митрополит Лука поінформував представників ОБСЄ про традиції Православної Церкви / hram.zp.ua

На думку представників ОБСЄ, особиста участь і спостереження за заходом, ініційованим Запорізькою єпархією, дозволить краще зрозуміти причини, за якими створюється напруга навколо цієї суто церковної події.

Відео дня

Крістоф Роша розповів, що ОБСЄ зацікавила інформація деяких ЗМІ про те, що нібито під час урочистого богослужіння Владика Лука збирається проголосити анафему і відлучити від Церкви представників інших релігійних організацій. Цю інформацію митрополит Лука спростував, зазначивши, що в день Торжества Православ'я у храмах служиться святковий чин, який склався ще в XI столітті.

«Під час чину звучать імена тих, хто визнаний світовим співтовариством Православних Церков єресиархом або расколоучителем, хто вчинив свого часу єресі або розколи в Церкві, за що і був відлучений від Неї. Ми ж нікого відлучати від Церкви не маємо права, це повинна робити вся повнота Церкви, ми лише повторимо пастві нашій імена тих, хто є або єресиархом, або расколоучителем», - пояснив митрополит Лука традиції Церкви.

Члени місії у свою чергу зазначили, що їх основне завдання – це неупереджене та об'єктивне спостереження за ситуацією в Україні і пошук шляхів, які могли б встановити мир у цій країні. Одним з таких шляхів, який допоміг би повернути в Україну мир, вважають вони, є посилення миротворчої ролі Церкви, налагодження конструктивного діалогу між суспільством та УПЦ, а не ще більше розпалювання громадянського конфлікту.