pravoslavie.ru

Загиблих у Прощену неділю при нападі на Свято-Георгіївський собор в Кизлярі парафіянок запропонували канонізувати.

З такою пропозицією до «церковного священноначалія» звернулася ініціативна група, в яку увійшли священики і парафіяни, повідомляє "Правмир" з посиланням на російське інформагенство.

«Абсолютно очевидно, що раби божі Віра, Надія, Людмила, Ірина, Віра стали мученицями за Христа. Зловмисник убив їх саме тому, що вони були благочестивими християнками, бо нападав саме на православний храм і саме під час богослужіння. При цьому він поділяв псевдорелігійні ідеї, спрямовані проти християнства, так і проти традиційного для Росії прочитання ісламу», – йдеться у зверненні.

Відео дня

На думку ініціативної групи, канонізація вбитих парафіянок зможе надихнути православних віруючих Росії, а також «знайде розуміння у послідовників традиційного ісламу», які ведуть «нелегку і небезпечну боротьбу з екстремізмом.

Напад на Свято-Георгіївський собор Кизляра відбулося 18 лютого – в Прощену Неділю. В результаті відкритої 22-річним Халілом Халіловим стрілянини загинули п'ять жінок: Віра Моргунова, Людмила Щербакова , Надія Терлиян, Ірина Мелькомова і Віра Блинникова. Всі вони були активними прихожанками храму.

Більшість парафіян змогли врятуватися завдяки подвигу Ірини Мелькомової, яка просила милостиню біля храму. Вона однією з перших побачила людину зі зброєю кинулася на нього, стала бити його сумкою і кричати.

З благословення архієпископа Махачкалинського і Грозненського Варлаама всі жертви нападу поховані на території Свято-Георгіївського собору.